Vijesti

Patrijarh Porfirije: Smisao posta je sticanje ljubavi, ne dijeta

Patrijarh srpski Porfirije poželio je svima srećan i blagosloven početak Božićnog posta, uz podsjećanje da post nije dijeta, da se smisao posta ne sastoji samo u uzdržanju od određene vrste hrane, već da smisao i cilj posta jeste sticanje ljubavi, sticanje onoga što nam je Hristos svojim rođenjem donio.

Foto: Kurir

– A to je mir, mir sa Bogom, mir sa drugim ljudima, mir sa prirodom, tvorevinom Božijom i mir sa samim sobom. Da bismo to postigli potrebno je da ulažemo telesne napore, ali potrebno je da kao temelj svakog našeg napora imamo molitvu, jer molitva nas dovodi pred lice Božije. Molitva je opštenje sa Bogom, i stojeći pred licem Božijim u svetlosti Njegovog prisustva, mi u toku posta, ali i izvan posta, imamo mogućnost da sagledamo sebe, da vidimo svoju dušu, da vidimo svoje nedostatke, svoje padove i svoje promašaje, i da onda iz te najniže tačke svoga postojanja uputimo toplu molitvu Bogu, da On bude sa nama i da Njegovom snagom i silom, gradimo vrlinu u sebi, tako što ćemo sve ono što smo dobili kao potencijal i dar od Boga, uz pomoć Božiju razvijati kako bismo stvorili u sebi ono na što nas apostol Pavle podseća meru rasta visine Hristove – kazao je patrijarh.

Kako je istakao, neka ovaj post bude blagosloven,, kao i svaki drugi post, i neka Bog da da pored vježbanja svoje volje, u lišavanju od određene vrste hrane, lišavamo sebe svake loše pomisli, svake loše riječi, svake zle želje, kako bismo očistivši sebe od svega onoga što je u nama nedostojno Boga, što nas prlja, mogli da deblokiramo svaku vrstu prepreke u razvijanju vrline i svakog dobra, milosrđa, praštanja, ljubavi i postizanju mira kojim ćemo se pozdravljati na praznik Rođenja Hristovog. Neka je srećan i blagosloven post!”

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad