Svetinje

Patrijarh Porfirije se obratio Banjalučanima: Vi ste najbolji mogući dokaz da Bog nije ostavio svoj vjerni narod

Patrijarh Porfirije stigao u Banjaluku. Patrijarha su dočekali episkop banjalučki Jefrem, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i drugi predstavnici javnog života Republike Srpske i Banjaluke.

Patrijarh srpski Porfirije sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i vjernicima ispred Hrama Svete Trojice, Banja Luka, 22. oktobar 2021

U čast dolaska srpskog patrijarha u banjalučkom Hramu služena je doksologija.

Vi, narod ovih krajeva, ste najbolji mogući dokaz da Bog nije ostavio svoj vjerni narod, poručio je patrijarh.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je ispunjen radošću, radošću u Duhu Svetome i Gospodu Isusu Hristu i Bogu ocu što je došao u Banjaluku – divni grad i u ovu blagoslovenu zemlju.

– Došli smo ovde da se zajedno molimo da nam Bog da razuma… Bez molitve nije moguće nijedan pedalj sebi dodati, a kamoli rješavati suštinske probleme svog postojanja. Moliti se neprestano jeste poziv Hristov i riječi Apostolove nama upućene. Ne treba mnogo pameti i sposobnosti za zapažanje da bismo uočili šta se sve za nekoliko decenija desilo na ovim prostorima. Onda kada je izgledalo da je Crkva Hristova ne samo skrajnuta iz života ljudi na ovim prostorima, nego da je potpuno ukinuta i da nema šanse da se opet pojavi, sila i ljubav Božija se pojavila na ovim prostorima. Zato, braćo i sestre, na vama, vašim životima Gospod je pokazao da je On Bog ljubavi i da čini čuda, čini čuda tamo gdje se izgubila svaka nada da ima Gospoda, ali se nije izgubila vjera u njega- poručio je Patrijarh Porfirije.

On je istakao da u Crkvi Hristovoj ništa nije dato da bude pojedinačno, da izdvaja bilo koga, već da su darovi dati baš zbog toga da bi kroz svoje posebnosti i različitosti mogli da stupe u harmonuju jedinstva, da ga izgrađuju.

– Da bismo gradili i izgrađivali jedinstvo u Hristu potrebno je ponekad staviti po strani i ono što mislimo da je ponekad bolje, potrebno je pokazati smirenje kako bismo svi mogli ići dalje u dobru i vrlini – posavjetovao je okupljeni narod srpski patrijarh.

Patrijarh je poručio da to što se u Republici Srpskoj i na ovim prostorima vjera probudila iz pepela jeste dokaz da je Crkva Hristova na ovim prostorima nešto što nikada nije prestalo.

Patrijarh Porfirije će sjutra zajedno sa NJegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Jefremom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

(RTRS)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad