Svetinje

Patrijarh Porfirije: Savindan je smotra srpskog naroda

Foto: SPC

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je u Hramu Svetog Save Svetu liturgiju povodom praznika Svetog Save, nakon čega je u besjedi istakao da je svaki Savindan smotra srpskog naroda i poziv Srbima da se izmire između sebe, te da Srbi treba da se sjete da su svetosavci.

Čestitavši praznik Svetog Save, patrijarh Porfirije je rekao da je Sveti Sava duhovni otac i pastir srpskog naroda, koji je jednom zasvagda proputio stazu kojom srpski narod već osam vijekova gazi i pravoslavni put kao put srpskog naroda, koji vodi u život vječni.

.I stoga evo već osam vekova, svi pravoslavni Srbi od najmanjeg uzrasta do najstarijih glava, od najobičnijeg čoveka do kraljevskih kruna, svi na današnji dan uznose svoje molitve svetom ocu Savi da zajedno sa nama molitveno pokrivajući svoj narod prinosi naše želje i potrebe pred presto živog Boga – naveo je patrijarh Porfirije.

Istakao je da srpski narod svakog dana, ali posebno na Savindan, treba da se sjeti da je svetosavski, odnosno da Hristov, jer je osnovna odlika svetosavlja vjera u Hrista.

-Verom je Sveti Sava činio sve što je činio. Zato sve što je činio jeste i trajno. Sveti Sava bi nam i danas rekao da nam je najpotrebnija vera, da iz vere pre svega treba da se mirimo kao isinska braća među sobom, da imamo mira u svojoj porodici, mira u radnim klektivima, mira u školama, u našem društvu, da nema nepremostivih polarizacija, da nije mržnja poslednja reč koja nas određuje – naglasio je patrijarh srpski.

Napominje da je Sveti Sava izmirio svoju braću, jer je znao da ako postoje sukobi među braćom, onda nema mira ni za jednog, onda svaki pojedinačno postaje lak plijen za eventualne lovce na ljudske duše, plijen kojim se hrane drugi.

.Sveti Sava bi rekao danas vršeći smotru među nama „braćo izmirite se, praštajte jedni drugima, slušajte jedni druge, imajte poverenja, pa i kada ste se ogrešili jedni o druge, tražite oproštaj“ – naveo je patrijarh Porfirije.

On je podsjetio da se oko Svetog Save srpski narod okuplja već osam vijekova i dodao da je Sveti Sava ime i prezime srpskog naroda, zbog svega što je učinio za svoj narod, gradio crkve, hramove, bolnice, puteve, uspostavio zakonodavstvo, što je gradio mostove i sa i Istokom i sa Zapadom, upostavljao odnose i sa Rimom i sa islamskim svijetom, ali prije svega da ga Srbi slave zato što ih sabira u Hristu.

-Sve su to činjenice zbog kojeg se mi sabiramo u današnje dane i slavimo njegove ime. U svemu tome je Sveti Sava bio veliki i neprevaziđen i zaista zbog toga ga slavimo i veličamo. Sabiramo se oko Svetog Save i zbog toga što je on naše ime i prezime, što je bio preobražen čovjek molitve i vere – naveo je srpski patrijarh.

Naveo je da je srpskom narodu pored zemaljskog, potreban iznad svega nebeski hljeb, blagost, dobro i vrlina, ispunjenje zakona Božijih i riječi Hristove, te da je samo tako srpski narod dosljedan imena Svetog Save.

.Zato je svaki Savindan smotra našeg naroda. To je dan kada se vrši rentgen naših srca i uma, magnetna rezonaca u kojoj se prepoznaje ko smo i šta smo. U tom trenutku mi nemamo dileme ni ko smo ni šta smo, ni odakle smo ni kojim putem treba da idemo. Jasno je da idemo putem Svetog Save kojim nas on vodi, a to je put koji vodi u život večni – rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je na kraju liturgije poželio srećnu slavu Svetog Savu, da Bog da svakome da bude u miru sa Bogom.

-I onda zasigurno neće biti dileme da li ćemo biti u miru sa svima oko nas, najpre u porodici, onda sa rođacima, komšijama, prijateljima i sa čitavim svetom. Neka je srećna i blagoslovena slava – rekao je patrijarh Porfirije, nakon čega je crveni hor otjevao himnu Svetom Savi.

Srpska pravoslavna crkva 27. januara proslavlja Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Zalagao se za opismenjavanje naroda, podižući mnogobrojne manastire, crkve i škole po cijeloj Srbiji.

Savindan se obilježava u svim školama u Republici Srpskoj i Republici Srbiji kao školska slava.

Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvjetitelj, bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad