Svetinje

Patrijarh Porfirije: Pre ili kasnije otvoriće se vrata Pećke patrijaršije za sve

Foto: SPC

Liturgijom i svečanim zasedanjem episkopa danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedeljak kosovske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu sprskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na KiM, kako bi učestvovali u radu Sabora u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Porfirije i episkopi Srpske pravoslavne crkve okupili su se danas u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde je služenjem liturgije započeto redovno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Liturgijom i svečanim zasedanjem episkopa danas je u Pećkoj patrijaršiji trebalo da počne Sabor, ali su u ponedeljak prištinske vlasti na prelazu Merdare zabranile patrijarhu srpskom Porfiriju i sedmorici arhijereja SPC da uđu na KiM, kako bi učestvovali u radu Sabora u Pećkoj patrijaršiji.

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na otvaranju Sabora SPC, da prištinske vlasti nisu dozvolile njemu i arhijerejima da se okupe u Pećkoj patrijaršiji i poručio da će pre ili kasnije vrata tog manastira biti otvorena za sve.

“Svetom liturgijom smo započeli sveti Arhijerejski Sabor, trebalo je da to bude danas Pećkoj patrijaršiji, ali vlasti u Prištini nisu dozovolile da uđemo u Pećku patrijaršiju”, rekao je Porfirije na kraju liturgije.

Istakao je da je kosovske vlasti zatvorile administrativni prelaz Merdare za njega i arhijereje SPC.

“Zatvorili su vrata, ali mi znamo da kao što sve biva po promislu i volji božijoj i to nije bez nekogh smisla i zato smo sigurni da će se vrata Pećke patrijaršije pre ili kasnije po promislu božijem otvoriti ne samo za nas već i za sve ljude”, istakao je Porfirije.

On je naglasio da sve što radi jedan tiče se i drugoga i da su se arhijereji SPC sabrali danas u ljubavi, jedinstvu i međusobnom razumevanju, kako bi činili ono što je najbolje za narod.

“Zato su vaše molitve dobrodošle i neophodne i da se molite da i ovaj Sabor prođe u miru i ljubavi”, poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Saboru prisustvuje oko 50 episkopa, a tu je i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Na kraju liturgije arhijereji su, kao i uvek na početku Sabora, prizvali Sveti duh i održali svečanu sednicu u kripti Hrama Svetog Save.

Patrijarh Porfirije i episkopi vraćeni su sa administrativnog prelaza odnosno uručene su im tzv. odbijenice, bez ikakvog razloga i obrazloženja.

Zbog toga će Sabor SPC biti održan u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde je u devet sati počela liturgija.

Nakon liturgije usledio je priziv Svetog duha i svečano zasedanje, nakon čega je počeo i radni deo Sabora u kripti Hrama Svetog Save.

Vladike će se, kako se očekuje, baviti stanjem u eparhijama, crkveno-prosvetnom delatnošću i stanjem u bogoslovijama, situacijom na KiM i drugim aktuelnim pitanjima u Crkvi.

Sveeparhijski arhijereji će podneti izveštaj o radu.

Po proceduri određenoj Poslovnikom o radu, zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od Svetog arhijerejskog sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o arhipastirskom radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda.

Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, najavila je SPC.

Kako se očekuje, Sabor bi mogao da traje narednih nedelju dana.

Takođe, u Hramu Svetog Save na Vračaru tokom Sabora biće služena i arhijerejska liturgija uz učešće svih arhijereja srpske crkve povodom obeležavanja trostrukog jubileja posvećenog prepodobnom ocu Justinu Ćelijskom, a to su 130 godina od rođenja, 45 godina od upokojenja i 10 godina od kanonizacije odnosno upisa u diptihe svetih Pravoslavne crkve.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad