Svetinje

Patrijarh Porfirije: Neka pojedinačni molitveni život bude porodični; Da molitva deci bude sastavni deo života

“Da porodica bude na okupu kada se vrše jutarnje, večernje, ili zavisi kad i kako se odrede molitve da se čitaju. To je naročito važno ako se molimo zajedno sa decom. I što pre, što su manja to je bolje početi kako bi im molitva bila sastavni deo života, da se prosto srodi sa njihovim disanjem”

Patrijarh Srpski Porfirije
foto: portal Direktno

Patrijarh srpski Porfirije oglasio se na Instagramu o značaju Liturgije, bogosluženja, kao i molitve u krugu porodice.

Objavu je ilustrovao fotografijom putira, pribora koji se koristi pri pričesti vernika.

„Naš život po definiciji treba da bude Liturgija. Sav da bude služba, bogosluženje. I naravno da sve izvire iz Evharistije, iz Liturgije Crkve. Naš molitveni život ne započinje i ne završava se početkom i krajem Liturgije, nego taj duh koji mi izgrađujemo u Evharistiji, u Svetoj Liturgiji treba da se prenosi i u naš svakodnevni život. A da bi opstojao u svakodnevnom životu za koji znamo kakav je, nimalo jednostavan nikome od nas, treba da bude utemeljen u pojedinačnoj molitvi.

Ja preporučujem onima koji žive u porodici, gde ima više članova porodice, da taj pojedinačni molitveni život zapravo bude porodični. Da porodica bude na okupu kada se vrše jutarnje, večernje, ili zavisi kad i kako se odrede molitve da se čitaju. To je naročito važno ako se molimo zajedno sa decom. I što pre, što su manja to je bolje početi kako bi im molitva bila sastavni deo života, da se prosto srodi sa njihovim disanjem. Tako će molitva biti prirodni ambijent, da kad dođemo u hram Božiji na zajedničku molitvu, na Liturgiju ne doživljavamo to kao neki neprirodni prelaz iz tzv. svakodnevnog života u život molitve. E sad, kako, koliko i na koji način to je uvek lična stvar. To zavisi najpre od uzrasta čoveka, zavisi od vremena koje ima na raspolaganju, zavisi od toga da li je čovek bolestan ili zdrav. Zavisi, znači, od mnogo faktora i nije loše, naprotiv veoma je dobro i preporučuje se, da to porodično molitveno pravilo bude u dogovoru sa duhovnikom, da bude po blagoslovu, u okrilju Crkve“, napisao je patrijarh

Inače na ilustraciji je pozlaćeni putir iz manastira Vrdnika, Nove Ravanice, koji je ukrašen floralnim filigranskim motivima, ispunjenim zelenim i plavim emajlom. Deo je stalne postavke Muzeja SPC.

(in4s)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad