Društvo

Patrijarh Porfirije: Molitva je najdublji i najunutarniji govor naše duše sa Bogom

Patrijarh Porfirije kazao je gostujući u emisiji Vrlinoslov na TV Hram da molitva nije magija, niti oruđe uz pomoć kojeg mi proizvodimo ovakve ili onakve efekte.

Foto: Borba

„Molitva je najdublji i najunutarnjiji govor naše duše sa Bogom, bližnjim i sa prirodom. Onaj koji prebiva u molitvi on se ne obraća samo Bogu već i drugom čovjeku. Molitveno u smislu odnosa, ako hoće nešto da kaže nekome, ako hoće da čuje nešto od nekog, on ima molitveno pitanje, ili ako hoće da ima odnos prema tvorevini Božijoj – on se molitveno prema njoj odnosi. Sve što postoji jeste izraz ljubavi Božije a s ljubavlju Božijom se može opštiti samo kroz molitvu koja je istovremeno u ovom slučaju sinonim za ljubav.“, kazao je Patrijarh.

Svjatjejši je naglasio da molitvu ne smijemo poistovjetiti sa nekim magijskim oruđem uz pomoć kojeg se postiže „ovakav ili onakav efekat, iako se pri početku molitve tako može postaviti.“

„Molitva nije ni meditacija u smislu pokušaja koncentrisanja svih svojih kapaciteta i svih svojih energija u jednu tačku – tačku unutar svoga bića iz koga onda možemo potpuno harmonizovani da dejstvujemo i gdje ništa ne može da nas pomuti. Molitva je salto mortale naše egzistencije i našeg bića. Molitva nema za cilj da se mi koncentrišemo na bilo šta, pa makar to bio i Bog. Molitva je u stvari odricanje od svake sigurnosti ovog svijeta, odricanje od svakog svog znanja, pameti i svake vrline. Molitva je u tom smislu salto mortale. Molitva je doživljaj ovog svijeta kao dara Božijeg i odskočne daske iz koje odskačemo i bacamo se u nepoznato naručje ljubavi Božije gdje sve prepuštamo Bogu. Zato sam i rekao da molitva ima za cilj poistovjećenje sa voljom Božijom, u tom smislu poznanje Boga.“, kazao je Patrijarh.

Patrijarh je naglasio da molitva nije sticanje informacija o Bogu, nego lični susret, lično poznanstvo, i neraskidiva zajednica sa Bogom.

„Zato nije cilj molitve čudo koje će molitva proizvesti jer čudo Božije, kao činjenica koja nadilazi mogućnost razumijevanja i objašnjenja, kao činjenica koja jeste duhovna kategorija, a to je spasenje i vaskrsenje iz mrtvih – ono što je Gospod učinio.“, kazao je on.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad