Svetinje

Patrijarh Porfirije dolazi na osvećenja hrama u Podgorici

Foto: Patrijarh Porfirije

Decenija od osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici biće obilježena 14. i 15. oktobra, a svečanosti će prisustvovati i patrijarh Porfirije.

“Povodom 10 godina osvećenja, a 30 godina početka izgradnje, organizujemo brojne i velike svečanosti koje su same po sebi veličanstvene, rekao je protojerej Nikola Pejović za TV ADRIA.

On je dodao da je velika čast što će događaju prisustvovati i njegova svetost, patrijarh Porfirije.

Kako kaže, jedna je osvećenje Hrama i ovaj jubilej, a druge dvije su osvećenje moštiju dolazak Spiridona čudotvorca i osvećenje kamena temeljca crkve Svetoga Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava”na Aerodromu čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Za isti dan, dodaje, održaće se doksologija i večernja služba, nakon koje će se i visokopreosvećeni mitropoliti i patrijarh Porfirije obratiti vjernom narodu i blagosiljati narod desnicom sv. Spiridona čudotvorca.

Kako kaže, u nedjelju je centralna proslava koja će početi svetom patrijaraškom liturgijom sa više arhijereja naše pomjesne crkve i mitropolitom Krfa Nektraijem.

U nedjelju u 19 časova patrijarh Porfirije će posjetiti Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mjesto u Podgorici, a u 20 časova Svečana duhovna akademija na platou ispred Hrama.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad