Vijesti

Patrijarh Porfirije: Crkva se primarno ne bavi ni socijalnim ni ekonomskim temama

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije poručio je da se Crkva primarno ne bavi ni socijalnim, ni ekonomskim, ni bilo kakvim drugim predmetima, temama i problemima.

Foto: Kurir

„Ona se bavi smislom postojanja u svakom kontekstu, u svakoj situaciji i u svakom momentu. Ona šalje poruku jevanđelja, poruku spasenja. U Crkvu dolazimo da bismo dotakli tajnu Hrista kao raspetog i vaskrslog i tajnu čoveka stvorenog ne za smrt, nego za večnost“, objavio je patrijarh Porfrije na instagram nalogu.

Kako je naveo, „tek kad na istinski i jevanđeljski način razumemo umom i srcem u isto vreme tu jevanđeljsku poruku i tajnu, onda ćemo imati ispravne stavove, na pravi način ćemo razumeti i sve druge teme i ove koje sam pomenuo i socijalne i ekonomske i političke i kakve god hoćete“.

„Ako budemo Hristom preobraženi, na mestu na kojem budemo, šta god da smo, preobražavaćemo sobom to mesto. Mi preobraženi i preobražavani preobražavaćemo i tvar i ljude oko sebe“, rekao je patrijarh Porfirije.

„Otuda oni koji smatraju da je sistem vrednosti koje Hristos propoveda retrogradan, da je Jevanđelje retrogradno, a hoće poruku Crkve o bilo čemu, a u Crkvu nisu ni došli osim što možda sebe smatraju pravoslavnim Srbima po rođenju, naprosto ostaće uvek bez odgovora“, poručio je patrijarh Porfirije.

Poruka koju je objavio na instagramu deo je iz jučerašnjeg obraćanja tokom liturgije u hramu Svetog arhangela Gavrila u Beogradu. Patrijarh se kasnije sinoć obratio javnosti, jer je „sa tugom pratio, kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi“.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad