Svetinje

Patrijarh Porfirije: Bez pravoslavne vjere nije moguće zamisliti Srbina

Foto: Patrijarh Porfirije

U vremenima kada je podijeljen u mnogo država, pored mnogo toga što je zajedničko, postoji i zajednički korijen, zajednički temelj i zajednička kruna i to jeste pravoslavna vjera, rekao je patrijarh

Bez pravoslavne vjere i Crkve nije moguće zamisliti Srbina, poručio je patrijarh srpski Porfirije u Zvorniku u Republici Srpskoj, gdje je osveštao Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice.

– To je ono što nas je oblikovalo i čuvalo kroz vjekove. Tamo gdje nema pravoslavne vjere, a postoje oni koji sebe zovu Srbima u najmanju ruku, oni nisu u pravom smislu te riječi potpuni ili nisu u pravom smislu te riječi naslednici Svetog Save, kazao je patrijarh, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Patrijarh Porfirije je rekao i da danas ima onih koji vide Crkvu kao „organ, kao oruđe koje treba da posluži u ostvarenju nekakvih ličnih, grupnih, ali u svakom slučaju ciljeva koji nemaju veze sa suštinom života“.

– Znamo da kao što je čovjek bez duše leš, tako je i svaka srpska zajednica, svako srpsko mjesto i svako srpsko naselje koje u sebi nema hram mrtvo naselje. Ono može biti da spolja ima obrise i formu, ali ono ne živi istim otkucajem pravoslavnog srca kojim je počelo za nas da kuca srce Svetog Save i kroz tolike svete do naših dana, kazao je patrijarh.

Podsjetio je da je bilo vremena „kada smo gubili svoje države i kada smo živjeli u različitim državama“.

– Takva je situacija i danas, ali pravoslavni srpski narod i kada nije imao svoju državu živio je punim plućima, jer je živio crkvom svojom i pravoslavnom vjerom. U vremenima kada je podijeljen u mnogo država, pored mnogo toga što je zajedničko, postoji i zajednički korijen, zajednički temelj i zajednička kruna i to jeste pravoslavna vjera, rekao je patrijarh i ukazao da o tome svjedoči Zvorničko-tuzlanska mitropolija, zapravo Zvorničko-srebrenička mitropolija koja postoji od 1232. godine.

Naglasio da treba imati na umu da „mnogi pokušavaju i danas da nas dijele“ i čak da postignu da jedan dio naroda ustane protiv drugog.

Poručio je da je u srpskom narodu, bez obzira na to što danas živi u mnogim državama i na mnogim kontinentima, svugde gdje je Srbin i gdje god da se nalazio brat je drugom Srbinu.

– I onaj iz Amerike nas ovdje u Zvorniku osjeća svojima, svojom braćom i sestrama, zato što postoji jedan te isti krvotok, jedno te isto disanje, isti otkucaj srca, a to je naša pravoslavna vjera i naša crkva, rekao je patrijarh i dodao da je zato važno da su svi Srbi blagosloveni molitvama okupljeni češće u crkvama ne samo na ovom mjestu već i preko Drine, širom RS, u čitavoj BiH, Crnoj Gori, Dalmaciji, na KiM, u Makedoniji, Americi i Evropi.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad