Politika

Parlamentarni izbori mogući samo mjesec ili dva nakon predsjedničkih: Ko opstruira formiranje Vlade radi direktno u korist Mila Đukanovića!

Prijevremeni parlamentarni izbori mogli bi da se održe krajem maja ili početkom juna ako predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović odluči da raspusti Skupštinu, prenose Vijesti.

Foto: Borba

Dio Đukanovićevog pravnog tima predložio mu je da raspusti aktuelni saziv parlamenta i raspiše vanredne parlamentarne izbore ako do četvrtka ne bude konstituisana nova vlada, do kad je, po izmijenjenom Zakonu o predsjedniku, rok da se to učini. Đukanoviću je u pravnom mišljenju predočeno da se ako do 16. marta ne bude nove izvršne vlasti, stiču svi zakonski uslovi da raspusti Skupštinu, kako bi se išlo na izbore. “Sada se procjenjuje da li je dobar politički momenat za to”, rekao je izvor.

Podsjećamo, prethodnih dana ponovo se aktuelizovala priča za formiranje Vlade a dva imena su bila u opticaju za premijersko mjesto – Miodrag Lekić i Dritan Abazović. Lekić ima podršku 38 poslanika za formiranje Vlade a GP URA njegovom kabinetu ne želi da da podršku. Abazović ima podršku 40 poslanika dok samo lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović blokira njen izbor, želeći da se svi politički akteri izmjere na vanrednim parlamentarnim izborima.

Jasno je da bi u bilo kom drugom političkom momentu izbori bili realnija opcija, osim u ovom. Naime, samo par dana prije održavanja redovnih parlamentarnih izbora Đukanović ima mogućnost da raspusti Skupštinu i formiranjem Vlade bi mu se oduzeo i poslednji čin opstrukcije demokratizacije u Crnoj Gori. Jasno je da svako ko u ovom trenutku pruža slamku spasa Đukanoviću direktno radi za njega.

Aktuelnoj Vladi izglasano je nepovjerenje prije sedam mjeseci a od tada je propalo više pokušaja izbora nove.

Prema Ustavu, Skupština se raspušta ako ne izabere vladu u roku od tri mjeseca od kad predsjednik prvi put predloži mandatara. Pošto Đukanović nije predložio aktuelnog, već je on određen izmjenama Zakona o predsjedniku, po kojima šef države ne postupa, to bi se on u slučaju raspuštanja parlamenta rukovodio ustavnim rokovima.

Skupština se raspušta ukazom predsjednika koji izbore raspisuje prvog narednog dana nakon toga.

Od raspisivanja do održavanja izbora ne može, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, proteći manje od 60 ni više od 100 dana.

U četvrtak ističu tri mjeseca od kad su izmjene Zakona o predsjedniku, čijim je usvajanjem lider Demosa Miodrag Lekić predložen za mandatara, objavljene u Službenom listu. Lekić je preksinoć saopštio da nema većinu za izbor vlade.

Iako je potpisao zakon, Đukanović je odbio da ga primjenjuje tvrdeći da je neustavan. Tokom subotnjeg gostovanja na RTCG-u, nije direktno odgovorio na pitanje hoće li raspustiti parlament, već je kazao da ima pravnika koji misle da to treba učiniti, ali da, kako je naveo, vjeruje da treba sve detaljno sagledati i da ne treba žuriti.

”Ozbiljno sagledavam tu međuzavisnost ustavne klauzule i ovakvog Zakona o predsjedniku, i ako mandatar do 16. marta ne uspije (da formira vladu), imaću jasan stav, striktno u skladu s Ustavom”, poručio je.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti, krajem februara zatražio je i Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

”Vijestima” iz Ustavnog suda juče nisu saopštili kad će zakon biti na dnevnom redu, ali su najavili da će odgovoriti na to pitanje.

Kako je listu nezvanično objašnjeno iz suda, trenutno im je prioritet rješavanje žalbi u vezi sa oktobarskiim lokalnim izborima. Sudija izvjestilac u slučaju osporavanog zakona može predložiti da se akt razmotri po hitnom postupku.

Zakon o predsjedniku izmijenjen je u decembru nakon što Đukanović jesenas nije dao mandat Lekiću, tvrdeći da nije stekao utisak da postoji većina koja bi mogla konstituisati kabinet.

Lekić je, nakon što je predložen za mandatara, početkom godine održao zajednički sastanak s liderima parlamentarne većine o novoj vlasti, ali su pregovori propali nakon samo jednog sastanka. Razlog kraha bio je to što su Socijalistička narodna partija (SNP), GP URA i Saveza građana CIVIS odbili da prilože potpise zahtjevu kolega za sazivanje vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se birala vlada.

Uprkos tome, Lekić je sredinom februara otpočeo pojedinačne konsultacije sa stranačkim liderima, da bi krajem tog mjeseca i početkom marta uslijedili pregovori o rekonstrukciji pale Vlade Dritana Abazovića (GP URA) i izboru nove na čelu sa njim.

Razgovaralo se i prošle sedmice, kad se, prema tvrdnjama lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića, 40 od 41 poslanika većine saglasilo da Lekić vrati mandat, koji bi potom bio dat Abazoviću. Danilović, međutim, nije pristao na to, zbog čega je bio na meti optužbi dijela DF-a.

U međuvremenu, Lekić je obavijestio lidere partija većine da nema potrebnu podršku za vladu, jer mu nedostaju glasovi GP URA. Iz te partije nisu odgovorili na pismo koje im je lider Demosa uputio u subotu, predlažući da podrže uspostavljanje njegovog kabineta.

Abazovićeva Vlada srušena je u parlamentu u avgustu prošle godine.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad