Ekonomija

Pad cijena hrane u svijetu tokom avgusta

Foto: canva stock

UNFAO je naveo da je vrijednost indeksa cijena žitarica smanjena 0,7 odsto u odnosu na jul, a svjetske cijene pšenice pale su 3,8 odsto u avgustu zbog povećane dostupnosti vodećih izvoznika

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UNFAO) objavila je da su u avgustu porasle cijene prehrambenih proizvoda, osim riže i šećera, na šta je uticalo povećanje zaliha hrane.

Kako se navodi, FAO indeks svjetskih cijena prehrambenih proizvoda, koji na mjesečnom nivou prati promjene svjetskih cijena prehrambenih proizvoda kojima se trguje globalno, u avgustu je u prosjeku iznosio 121,4 boda, što je 2,1 odsto manje nego u julu.

Biljna ulja su u avgustu pojeftinila 3,1 odsto, djelimično poništivši veliki julski rast od 12,1 odsto. Svjetske cijene suncokretovog ulja pale su tokom mjeseca gotovo osam odsto, kao rezultat slabljenja globalne potražnje za uvozom i sve većeg broj ponuda velikih izvoznika, prenosi SEEbiz.

Globalne cijene sojinog ulja pale su zbog poboljšanih uslova za usjeve soje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), dok su cijene palminog ulja umjereno pale zbog sezonskog povećanja proizvodnje u zemljama jugoistočne Azije.

UNFAO je naveo da je vrijednost indeksa cijena žitarica smanjena 0,7 odsto u odnosu na jul, a svjetske cijene pšenice pale su 3,8 odsto u avgustu zbog povećane dostupnosti vodećih izvoznika, dok su cijene ostalih žitarica pale 3,4 odsto, zbog velikih globalnih zaliha kukuruza iz rekordne žetve u Brazilu i nedavne žetve u SAD-u.

Istovremeno je vrijednost indeksa cijena riže porasla 9,8 odsto u odnosu na jul i dostigla 15-ogodišnju nominalnu vrijednost, što je, kako se navodi, odraz promjena na tržištu nakon zabrane izvoza bijele riža iz Indije, najvećeg svjetskog izvoznika riže.

Vrijednost indeksa cijena mliječnih proizvoda smanjena je četiri odsto u odnosu na jul, predvođena cijenama mlijeka u prahu.

Svjetske cijene maslaca i sira takođe su pale, dijelom zbog nedovoljne tržišne aktivnosti povezane s ljetnim odmorima u Evropi.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad