Srbija

Packe Saveta Evrope Hrvatskoj: Hitno promenite politiku prema srpskom jeziku i ćirilici

Foto: Tanjug

Potrebno je, ukazuje se, i ojačati upotrebu srpskog jezika i ćirilice na nivou lokalnih vlasti, regionalne i lokalne samouprave i povećati broj opština u kojima se ravnopravno i službeno koriste

Hrvatska treba da promoviše svest o srpskom jeziku i kulturi kao sastavnom delu kulturne baštine Hrvatske, što podrazumeva i njegovu promociju u redovnom obrazovanju i medijima, navedeno je u Preporukama za trenutnu akciju Sedmog izveštaja o Hrvatskoj Komiteta stručnjaka za Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope.

Treba preduzeti odlučne korake u promociji poštovanja, razumevanja i tolerancije u društvu kao celini u odnosu na srpski jezik u Hrvatskoj, navodi se.

Potrebno je, ukazuje se, i ojačati upotrebu srpskog jezika i pisma, dakle ćirilice, na nivou lokalnih vlasti, regionalne i lokalne samouprave i povećati broj opština u kojima se srpski jezik i ćirilica ravnopravno i službeno koriste.

Sve to stoji u danas objavljenom Izveštaju na više od 60 stranica u kojem se detaljno opisuje položaj, pravni i stvarni, svakog manjinskog jezika u Hrvatskoj.

Preporuke za trenutnu akciju najvažniji su deo preporuka za svaki pojedini jezik i država članica Saveta Evrope, a Hrvatska ne samo da je članica nego je i njena državljanka Marija Pejčinović, članica HDZ-a i bivša ministarka spoljnih poslova, ujedno i glavna sekretarka Saveta Evrope.

Preporukama se poziva da hitno promeni ili dopuni svoju politiku ili način delovanja prema pojedinom manjinskom jeziku.

Komitet stručnjaka je Hrvatskoj preporučio i kako poboljšati zaštitu i promociju srpskog jezika. U tome se ističe preporuka hrvatskim vlastima da se pridržavaju svih obveza prema Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima koje se još ne smatraju “ispunjenim”.

Nije “ispunjeno”, naprotiv beleži se pogoršanje, u “odlučnoj akciji promocije srpskog” ili “obezbeđivanju korisnicima srpskog jezika da mogu podneti usmene ili pisane zahteve lokalnim ispostavama nacionalne vlasti i dobiti odgovor na srpskom jeziku”, navodi se u Izveštaju, prenosi portal hrvatskog nedeljnika “Novosti”.

U delu “dalje preporuke” Savet Evrope poziva vlast i navodi upotrebu srpskog (ćiriličnog) pisma u javnim uslugama koje pruža uprava, promocije i upotrebu ili usvajanje naziva mesta na srpskom jeziku (ćiriličnom pismu), kao i redovno emitovanje televizijskog programa na srpskom jeziku dovoljno dugog trajanja.
U izveštaju se konstatuje da je položaj srpskog jezika nakon objave rezultata popisa stanovništva oslabljen te da više nije u ravnopravnoj i službenoj upotrebi u Vukovaru i Donjim Kukuruzarima.

“Komitet stručnjaka podseća da Povelja zahteva pozitivnu akciju vlasti na promovisanju manjinskih jezika i podrazumeva preduzimanje proaktivnih mera kako bi se obezbedilo njihovo sistemsko korišćenje. Na osnovu raspoloživih informacija to nije slučaj sa srpskim”, stoji u izveštaju u kojem se generalno ocenjuje da se u Hrvatskoj manjinski jezici široko koriste u obrazovanju, ali su ograničeni u javnoj upravi i radio-televiziji.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad