Srbija

Ovo je govor mitropolita Dimitrija održan uoči Kumanovske bitke!

Bitka kod Kumanova bila je bitka u susretu, jer su obe vojske jurile jedna prema drugoj. Zbog jače koncentracije srpskih trupa, inicijative i hrabrosti vojnika i oficira Prve srpske armije, napad je odbijen, a bitka dobijena iznenada. Turska Vardarska armija bila je razbijena i povukla se ka Skoplju, Štipu i Velesu.

Mitraljesko odeljenje pred napad na Kumanovu
Foto: Radio Svetigora

Vođena je u toku Prvog balkanskog rata, 23. i 24. oktobra 1912. godine u blizini Kumanova, između srpske i turske vojske.

Velika pobeda kod Kumanova bila je prva srpska pobeda u Prvom balkanskom ratu i označila je skori kraj turske vladavine na Balkanu.

Srpska vojska je posle više od 500 godina ponovo ovladala Kosovom, a posle Kumanovske bitke ušla je i u Skoplje, prestonicu Srpskog carstva iz 14. veka

Ovo je govor mitropolita Dimitrija održan uoči Kumanovske bitke:

“Ne idemo tuđinima, nego svojoj braći! Idemo tamo gde nam je kolevka, gde je neprijatelj zapretao ognjište naše!

Idemo da na tom zagašenom ognjištu ponovo založimo oganj slobode!

Idemo u svoj dom u kojem se ljuti bezbožnik nastanio, pregazivši reke mučeničke krvi i suze žalosnih predaka!

Idemo u svoju cvetnu domovinu, koju je neprijatelj pretvorio u zemlju pustoša, u zemlju tuge i plača, krvi i užasa!

Idemo da od crnog roblja napravimo vitezove, da im vratimo ponos Dušanovih junaka, idemo da životvornom vodom, sa svetoga izvora slobode speremo s drumova i prostranih polja mučeničku krv naših predaka!

Idemo da ponižene ljude iz praha podignemo i da im vratimo čovečansko dostojanstvo. Još idemo slavnom Kosovu da se poklonimo junačkim senima čestitoga kneza Lazara, Miloša Obilića i drugih hrabrih vitezova koji s njima izginuše da večito žive!”

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad