Crna Gora

Ovđe počiva pop Milo Petrov Jovović iz Markovine (1824-1877)

Pop Milo Jovović je bio učenik Cetinjske bogoslovije kao dečak i po završetku, mitropolit Petar II Petrović Njegoš ga šalje u rodni kraj na parohiju da bude sveštenik. Međutim, 1858. godine, on ostavlja mantiju, uzima kuburu i sablju i odlazi u planinu da četuje za srpsku slobodu.

Pop Milo Jovović
Foto: Gradkulture.me

NEKA MLAĐI ZNAJU I ČITAJU GDJE VITEŠKE KOSTI POČIVAJU HARAMBAŠE OD HERCEGOVINE PROTOPOPA MILA S MARKOVINE ČIJE IME NE UMIRE DOK NA GUSLE TRAJE DLAKA I U SRPSTVO DOKLE BUDE DOBRIH LjUDI I JUNAKA”.

Spomenik

Učestvovao je u svim borbama sa Turcima i bio čuveni megdandžija. Odmah je uzeo učešće i u Hercegovačkom ustanku “Nevesinjskoj pušci”, 1875. godine istakavši se u bojevima na kasabi Nevesinjskoj, na Poljicu, Plani i Gluvoj smokvi. Učestvovao je u borbama na Vučjem dolu, Dugi, Ostrogu i drugim ratnim poprištima tokom crnogorsko-turskog rata 1876-1878. Neprekidno je četovao od 1858. do 1877. godine. Prilikom opsade Nikšića 1877. godine oklevetao ga je Petar Vukotić kod crnogorskog knjaza Nikole, a knjaz je popu Milu oduzeo komandu vojevanja pri opsadi. Nakon toga usledila je junačka smrt popa Mila Jovovića o kojoj se mnogo pisalo i pevalo, uz našu najpoznatiju osmeračku epsku pesmu, autora Boža Đuranovića

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad