Vijesti

Ovaj junak je naplaćivao harač Nikšićkom paši

Nikola Tomanović poznatiji kao Nikac od Rovina bio je jedini čovek kome je Nikšićki paša plaćao harač. Ovog junaka su se svi bojali, a u daljem tekstu predstavljamo nešto vise o njemu.

Foto: Srpska istorija

Nikola Tomanović se rodio 1720. godine u selu Rovine kod plemena Cuca. Ovo pleme je dalo mnogo junaka, a Nikac od Rovina je najpoznatiji junak iz tog plemena.

Jedan od podviga koje je Nikac učinio bio je taj, kada je Ćehaj paša hteo potčiniti Crnogorce Turskoj vlasti, on je sa velikom vojskom, koja je brojala 30000 ljudi, došao na Cetinje. Crnogorska vojska povrh Cetinja brojala je svega 1500 vojnika. Nikome nije padalo na pamet da napadne Turke.

Nikola Tomanović je bio jedini koji se za tako nešto usudio. On je okupio četu od 40 ratnika, i odlučio da s’ njima siđe sa brda, i ubije Ćehaj pašu. Turskoj straži su rekli da žele da se predaju paši, u šta je on poverovao, i kada je Nikac ušao u šator, zajedno sa svojom četom, zapucali su na pašu i ostale age koje su se nalazile u šatoru. Nikac je prvi ubio Ćehaja a zatim je došlo do opšte tarapane.

Turci su ih napali sa svih strana ali Nikčevoj četi u pomoć je uskočilo, sa brda, 1500 Crnogoraca. Turci su se razbežali na sve strane, a od Nikčeve čete jedino je on preživeo. Pošto je Nikac uspeo da preživi teške rane, tada je nastala zakletva “tako mi Nikčevih rana.”

Da su se Turci bojali Nikca govori nam činjenica da je Nikšićki paša nakon ovoga, plaćao harač Nikcu.

Jedan Turčin kojem je to dojadilo, odluči se da ubije Nikca, medjutim, kada mu je uspeo prići, on i Nikac su u isto vreme zapucali jedan na drugog, i obojica su pali mrtvi.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad