Identitet

Ovaj Hercegovac je bio glavni savetnik ruskog cara Petra Velikog

Ovaj Srbin iz okoline Gacka u Hercegovini Svetog Save, jedan je od najznačajnijih ruskih diplomata u istoriji.

Foto: Instagram

On je udario današnju granicu između Rusije i Kine. Njemu u čast je osnovan ruski grad u Sibiru, nazvan Troickosavsk (danas Kjahta) i u tom gradu saborni pravoslavni hram, koji je bio posvećen Svetom Savi srpskom. On je napravio prvu pravoslavnu Crkvu u Kini, u centru Pekinga.

Bio je najbliži savetnik i saradnik moćnom ruskom caru Petru Velikom (1682-1725).

Osnivač je ruske obaveštajne carske službe iz koje je kasnije nastala čuvena “Ohrana”, pa i sovjetski “KGB”, kako Rusi danas računaju.

Bio je prvi predstavnik Ruske imperije u Rimu i pregovarao sa Vatikanom u ime cara Petra Velikog. Predstavljao je i rusku imperiju u Carigradu.

I iako je uživao ogroman uged u Rusiji, car Petar Veliki mu je dao ogromne posede u današnjoj Ukrajini, gde u gradu Nežin nastaje trgovačko središte oblasti, dao mu je dvorac u Moskvi na reci Pokrivna, ovaj veliki Srbin nikada nije zaboravio ko je i odakle je. Slao je i pomagao srpsku Mitropoliju u Sremskim Karlovcima, gde je zahvaljujući njemu osnovana čuvena srpska škola u Karlovcima. Pomagao je ustanike u Crnoj Gori, a u svojoj rodnoj Hercegovini Svetog Save je izdašno pomagao manastire Svete Trojice kod Pljevalja, Tvrdoš kod Trebinja i Žitomislić kod Mostara.

To je bio čuveni Gačanin Sava Vladislavić “grof Raguzinski” (1669-1738).

Njemu je čak i čuveni italijanski kompozitor Antonio Vivaldi posvetio svoje opere “Četiri godišnja doba” i “Istina u iskušenju”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad