Vijesti

Otvoren Climathon Podgorica 2021

Danas je počelo dvodnevno vikend takmičenje Climathon Podgorica, jedinstveni hakaton za klimatske promjene u Crnoj Gori. Pod sloganom ‘’(S)kreni zeleno’’ ovog vikenda takmičiće se 10 unaprijed izabranih timova sa ciljem poboljšanja kvaliteta života kroz prizmu rješavanja problema saobraćaja.

Foto: Gradski.me

Climathon u Crnoj Gori organizuje NVO „Gnijezdo“, pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Glavnim gradom, UNIQA osiguranjem, Privrednom komorom Crne Gore, Erste bankom, Eko Fondom, kompanijama Glovo i Red Bull.

Nakon pripremne obuke, danas su se u NEST Coworking prostoru u Podgorici okupile sve važne institucije i organizacije za temu ekologije i saobraćaja, a događaj je otvorila šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

‘’Jedan od stubova Evropskog zelenog dogovora je transformacija transportnog sektora ka održivijim rješenjima koja su ugljenično neutralna. Istovremeno, prevoz mora biti dostupan i pristupačan za sve. Ovo nije lak zadatak i zato se oslanjamo na vas, ljude koji učestvuju u inicijativama kao što je Climathon, ljude pune novih ideja i inovativnih načina kako ih sprovesti. Sa svojim znanjem o digitalnim tehnologijama i entuzijazmom da donesete pozitivne promjene u društvu, vi ste naša najbolja nada da se izborimo sa kompleksnim problemom klimatskih promjena’’, rekla je ambasadorka.

Takmičarima i svim gledaocima live programa Climathon Podgorica događaja na društvenim mrežama, obratila se i stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova.

‘’Potrebna nam je nova generacija profesionalaca različitih profila koji, ukoliko se udruže, mogu razviti rješenja i ubrzati promjene i transformaciju koja će rezultirati razvojem urbanih sredina koje koriste manje resursa da bi zadovoljile rastuće potrebe društva’’, navela je Gašparikova.

Budući da je ovogodišnja tema Climathon događaja rješavanje problema saobraćaja, svečano predstavljanje izazova pripalo je državnom sekretaru u Ministarstvu kapitalnih investicija, Zoranu Radunoviću.

‘’S obzirom na to da je saobraćaj jedan od nosilaca ekonomske aktivnosti, ne možemo ga posmatrati kao nešto što je potrebno eliminisati, već ga usmjeriti u pravcu održive mobilnosti. Cilj je povezati ljude i privredu na način koji će smanjiti štetne efekte sistema saobraćaja’’, zaključio je Radunović.

Kako Glavni grad učiniti boljim kada je u pitanju saobraćaj, u uvodnom dijelu obratila se i sekretarka Sekretarijata za saobraćaj ispred Glavnog grada, Lazarela Kalezić i navela da je cjelokupna orjentacija Glavnog grada usmjerena na definisanje opšteg okvira i stvaranje preduslova kako bi građani imali alternativu kada je mobinost u pitanju.

‘’Mi smo usmjerili svoje aktivnosti upravo na modernizaciju linijskog prevoza putnika, takođe na afirmaciju biciklističkog prevoza i, naravno, orjentaciju da hodanje ponovo postane češći oblik naše mobilosti,’’ objasnila je Kalezić.

Prvi dan programa okupio je i predstavnike Ministarstva ekologije, Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj i Sekretarijata za saobraćaj ispred Glavnog grada, Eko Fonda, Agencije za zaštitu životne sredine i mnoge druge.

Po završetku programskog dijela prvog dana, deset izabranih timova nastavilo je rad sa mentorima, kako bi finalizovali svoje ideje, a na kraju drugog dana, 28. novembra, stručni žiri će izabrati tri pobjedničke ideje koje će osvojiti vrijedne novčane nagrade (redom: 3.000, 2.000 i 1.000 evra) i mentorsku podršku za dalji razvoj svojih ideja.

Oba programska dana, te uživo prezentovanje ideja i proglašenje pobjednika možete pogledati na YouTube kanalu organizatora – NEST organizatora.

Climathon je globalni pokret Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), koje je 2015. godine pokrenuo Climate-KIC, kako bi omogućio predstavnicima lokalnih institucija i građanima da se okupe na jednom mjestu i zajednički predlažu rješenja za ekološke izazove sa kojima se njihova zajednica suočava.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad