Svijet

Otkriveno sa čime se sudarila američka nuklearna podmornica u Južnom kineskom moru

Američka mornarica objavila je, poslije skoro mjesec dana istrage, sa čim se sudarila njihova nuklearna podmornica u Južnom kineskom moru. Istragom je zaključeno da je podmornica udarila u podvodnu planinu koje nije bilo na mapama. Američka nuklearna podmornica „Konektikat“ pretrpjela je oštećenja prilikom tog sudara koji se dogodio 2. oktobra, a povrijeđeno je 11 mornara.

Foto: Kurir

USNI njuz, sajt Američkog mornaričkog instituta, pozivajući se na izjavu portparola Sedme flote Hajlija Simsa, objavio je kako je istragom utvrđeno da se podmornica sudarila sa „podmorskom planinom“.

Rezultati istrage predati su viceadmiralu Karlu Tomasu, komandantu Sedme flote američke mornarice, koji će “odrediti dalje akcije, uključujući i one u vezi sa odgovornošću”.

Na podmornici je oštećen prednji dio, uključujući i rezervoare za balast, pa je morala nedjelju dana da putuje površinom do Guama na osnovnu popravku, kako bi mogla da bude transportovana na dalje radove.

Još nije poznato kada će podmornica napustiti Guam, kako bi na njoj bile izvedene opsežnije popravke.

Incident je dobio i geopolitičke dimenzije, budući da se odigrao u Južnom kineskom moru, te je kinesko ministarstvo spoljnih poslova tražilo da Vašington objavi njegove detalje.

Nedavno je Peking zatražio “više od nejasnog saopštenja”, dodajući da „takav neodgovoran pristup i zataškavanje incidenta u Južnom kineskom moru primorava zemlje tog regiona i međunarodnu zajednicu da se zapitaju o istinitosti incidenta“. Portparol kineskog ministarstva Džao Liđijen rekao je da SAD treba da objasne zašto je nuklearna podmornica poslata u to područje i da daju detalje u šta je udarila.

Incident u Južnom kineskom moru prvi je podvodni sudar u kom učestvuje američka podmornica od 2005. godine, kada je nuklearna podmornica “San Francisko” udarila u podmorsku planinu nedaleko od Guama, pri čemu je jedan mornar poginuo, a većina od 136 drugih članova posade je povrijeđena.

Druga plovila američke mornarice takođe su doživjela niz incidenata u Azijsko-pacifičkom regionu, pa su se tako avgusta 2017. sudarili razarač „Džon Mekejn“ i tanker nedaleko od Singapura, kada je poginulo 10 američkih mornara. Dva mjeseca ranije, razarač „Ficdžerald“, dok je bio na tajnom zadatku nedaleko od Japana, udario je u brod koji je prevozio kontejnere, kada je poginulo sedam članova posade.

Iste godine, krstarica „Antietam“ nasukala se u Japanu i izazvala ekološki incident zbog izlivanja nafte u Tokijskom zalivu, dok se takođe krstarica “Lejk Šemplen” sudarila sa južnokorejskim ribarskim brodom

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad