Srbija

Otkaz profesoru ili blokada fakulteta: Studenti traže da Gruhonjić bude kažnjen zbog govora mržnje

Foto: Media Centar

Danas ističe rok koji su studenti ostavili upravi fakulteta, posle kojeg će, ako izostane reakcija uprave, kako su najavili – u blokadu od 28. marta

Ako se uprava Filozofskog fakulteta ni danas ne oglasi o zahtevu Studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu – “da najoštrije i otkazom sankcioniše govor mržnje prof. Dinka Gruhonjića”, akademci će danas od 12 sati blokirati Filozofski fakultet.

Naime, danas ističe rok koji su studenti ostavili upravi fakulteta, posle kojeg će, ako izostane reakcija uprave, kako su najavili – u blokadu od 28. marta.

Damjan Vukanjac, student prorektor, kaže za “Večernje novosti” da se uprava ne oglašava verovatno svesna svoje krivice, “jer baštini nacizam i fašizam na fakultetu”.

“Niko nam se nije obratio i nas izuzetno pogađa da neko ignoriše 90 odsto studenata, njihovo mišljenje i stavove. S pravom se pitamo da li uprava Filozofskog fakulteta podržava govor mržnje. Zamislite da dekan fakulteta odobrava fašizam i nacizam u 21. veku! Nama je to neverovatno. Vremena su se promenila, studenti će zaštititi sami sebe, a naš glas ćete čuti“, kaže Vukanjac.

Akademci tvrde da su izjave profesora Gruhonjića definicija govora mržnje.

“Uprava Filozofskog fakulteta mora da osudi ovakve fašističke izjave, a etičke komisije Fakulteta, pa zatim i Univerziteta, da osude i klasifikuju ovo kao govor mržnje i sankcionišu otkazom. Ukoliko kao dekan Filozofskog fakulteta, zajedno sa upravom, ćutite na raspirivanje svih mogućih vrsta netrpeljivosti, za mene ste vi saučesnik”, kaže Vukanjac.

Damjan Vukanjac naveo je i deo Gruhonjićevog autorskog teksta, u kome vređa decu srpske nacionalnosti koja se igraju petardama pred zgradom u Novom Sadu.

“Kako bih približio o kakvom čoveku je reč navešću vam njegove reči o deci: ‘Sline balave, malo im je, iako se na sve strane dimi i puši i oseća se miris baruta u vazduhu. Oni bi, nema sumnje, u ruku uzeli prave puške, puškomitraljeze, snajpere, bazuke, minobacače… Samo da dovrše pokolj koji su im očevi započeli“‘, podsetio je Vukanjac na Gruhonjićeve reči.

Vukanjac navodi da je blokada fakulteta izvesna, da će fakultet biti blokiran sve do ispunjenja zahteva i da će protest biti miran.

“U ime studenata najoštrije osuđujem bilo kakve napade na porodicu profesora Gruhonjića kao i grafite mržnje. To nije delo naših studenata, već revoltiranog naroda koji profesor već godinama provocira i sipa ‘so na ranu”‘, kaže ovaj student.

Međutim, protest je najavila i grupa studenata i profesora koja podržava Gruhonjića, oni su za danas u 11.55 zakazali skup podrške Gruhonjiću ispred Filozofskog fakulteta.

Gruhonjić je zajedno sa novinarkom Anom Lalić posetio kancelarije ambasade Nemačke u Srbiji, o čemu je čak objavljena fotografija.

“Obavešteni smo od Ane Lalić i Dinka Gruhonjića o nedavnim pretnjama s kojima su se suočili. Sloboda medija i sloboda izražavanja su ključni u bilo kom demokratskom društvu. Novinari moraju da budu u mogućnosti da nesmetano obavljaju svoj posao, javne institucije trebalo bi da omoguće bezbedno okruženje za to”, navodi se u objavi.

Inače, akademsku javnost uzburkale su izjave profesora žurnalistike Dinka Gruhonjića koje je dao na tribini održanoj tokom festivala “Rebedu” u Dubrovniku, da ima lepo ime Dinko, poput Dinka Šakića, ustaškog zločinca i zapovednika logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojem su stradale stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad