Politika

Oštre reakcije: Javnost nedvosmisleno osuđuje napad ekstremista na generalnog direktora RTCG Borisa Raonića

Nakon sinoćnjeg napada na Borisa Raonića, direktora Radio Televizije Crne Gore, brojne su bile reakcije stručne i šire javnosti koje su osudile ovakav napad.

Foto: Vijesti

“Napad na Borisa Raonića pred djecom je samo pokazatelj koliko je ovo društvo dotaklo dno. Boris je neko sa kim se razlikujem i ideološki i politički, ali ga poštujem kao fer i korektnog momka.” napisala je direktorica Nacionalnih parkova Jelena Kljajević.“Njegov angažman samo potvrđuje da svoj posao radi na profesionalnom nivou, pa pretpostavljam da je to ono što se lako ne prašta.”“Borisu puna podrška, a napadačima neka je na čast.” zaključila je.

Podjsetimo, juče je na stadionu po Goricom došlo do verbalnog vrijeđanja direktora Radio Televizije Crne Gore koji je sa svojim sinovima pošao da gleda utakmicu reprezentacije. Raonić je najavio krivične prijave protiv onih koji su ga vrijeđali, a grupacije “Ultras Crna Gora” je kazala da će tako proći svi koji ih nazivaju “fašistima”.

Marica Bulatović, novinarka Adria TV, kazala je da je verbalni napad na Borisa Raonića jer je došao da sa djecom isprati utakmicu isto kao kad napadate majku jer vas hrani.

“Osnovna činjenica: onu troslovnu uvredu su mu uputili jer je pozicije javnog servisa očistio od neznalica i interesnih prevaranata. Molim?”

Ona ističe da im se na više nivoa razlikuju uvjerenja.

“Pod zastavom koju su mladići nakon utakmice u danu za nama nosili zavezanu o struk i on je slavio pobjede momaka koje bodri, ja nisam nikada, tačno. U njegovom raznolikom društvu se niko nije osjećao uvrijeđenim jer on to nije dozvolio, tačno. Ovo je dovoljno tačno da, u ovom arogantno-agresivnom vremenu svi promislimo o svojim postupcima i još jednom dignemo glas za toleranciju, različitost i ujedinjenje protiv urušavanja svakog ljudskog koncepta.

“Uvijek sam i uvijek ću stati na stranu dobronamjernog čeljadeta, informisanog znalca i borca za pravdu. Pravdu. Boris to jeste.”, zaključila je Bulatović.Aktivistkinja sa ljudska prava Bojana Jokić takođe je osudila napad na Raonića.“Borisa braniti neću, nije ni prvi ni poslednji put da je izložen javnom linču i prozivkama, tako da vjerujem da umije da se nosi sa tim. Sa druge strane, dvoje djece koja su bila sa njim vjerujem da su izuzetno potreseni i prestavljeni bili agresivnom gestukulacijom i uvredama od strane navijača.”“Žao mi je što su u tim godinama iskusili strah i osjećaj ugrožavanja bezbijednosti, ali se uzdam u nadležne institucije koje će reagovati u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta i cijeniti sinošnju situaciju u interesu djece.” kazala je Jokić.

Član Savjeta RTCG Bojan Baća rekao je da smo svjedočili jasnom pokazatelju metastaze crnogorskog nacionalizma.

“Verbalni napad navijača na Borisa Raonića, dok je sa djecom pokušavao da uđe na stadion, nije samo za osudu i zgražavanje, već je i jasan pokazatelj metastaze crnogorskog nacionalizma – poput komšijskih nacionalizama čije su lice umivali nacionalni ideolozi, i ovaj “naš” je pokazao svoje naličje — a zapravo svoje pravo lice — na tribinama. Isto tako, naši nacionalni ideolozi šminkaće i ovo naličje ne bi li ga predstavili kao “odbranu”, kao lice koje su unakazali “oni drugi”, baš kao što su radili i svi krvomutnici prije njih”; poručio je Baća.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad