Politika

Osam godina od brutalne akcije razbijanja protesta DF-a: Dan kad je počeo pad DPS-a i Mila Đukanovića

Foto: Getty

Danas se navršava osam godina od dana kada je više stotina policajaca u opremi za razbijanje nereda upotrebom sile razbilo mirni protest u organizaciji Demokratskog fronta koji se 20 dana odvijao ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

Policija je tog 17. oktobra 2015. godine pred svitanje okupirala prostor ispred Skupštine na kojem su bili šatori, te upotrebom sile, prebijanjem i hapšenjima, rasturila „slobodnu teritoriju“, kako je tih dana popularno nazivano „šatorsko naselje“.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević je tog jutra obavijestio poslanika DF-a Milutina Đukanovića, koji je prijavljen kao organizator protesta, da se protest prekida. Đukanović i ostali poslanici su to odbili, da bi šef Centra bezbjednosti Podgorica Jovica Rečević preko mikrofona saopštio da je skup zabranjen.

Nakon toga počelo je brutalno razbijanje protesta.

Pripadnici MUP-a su tog jutra bagerom „očistili“ šatore, binu i ostale objekte sa mjesta protesta.

Pod šatorima je u tom trenutku spavalo 50-ak ljudi „naoružanih“ samo pištaljkama. Uhapšeni su bili poslanici DF-a: Slaven Radunović i Vladislav Bojović, a Milan Knežević je završio u Urgentnom, i njegov vozač Duško Knežević. Tokom okršaja jedan pripadnik vatrogasne je upotrijebio silu i udario u tom trenutku potpredsjednika Skupštine Branka Radulovića.

Poslanik Milan Knežević je završio u Urgentnom centru nakon što je isprskan sprejem u lice.

U akciji razbijanja protesta je učestvovala i komunalna policija.

Na novinarskoj dužnosti tog jutra uhapšeni su i urednici portala Borba i IN4S, Dražen Živković i Gojko Raičević.

Predsjednik mreže mladih Pokreta za promjene (PZP) Nikola Bajčetić pokušao da je automobilom da spriječi uklanjanje šatora, i tom prilikom prebijen i uhapšen. Kasnije i osuđen na 3 mjeseca zatvora, koje je odležao u Spužu. Takođe te večeri, policija je demolirala njegov automobil.

Bajčetić je osuđen pod optužbom za „sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti u pokušaju“ jer je vozilom probio policijsku patrolu i kordon, čime je navodno ugrozio živote učesnika protesta i policajaca tog dana.

Njemu je određena kazna zatvorom 2017. godine, uprkos izvještaju Kancelarije zaštitnika ljudskih prava i sloboda, koja je na osnovu video-materijala, nalaza ljekara i sudskih vještaka, utvrdila da je isti tom prilikom bio žrtva postupanja policijskih službenika gdje je, kako se navodi, tokom hapšenja zlostavljan, a došlo je i do nečovječnog i ponižavajućeg postupanja.

17 . oktobar 2015. godine, biće uvod u proteste na kojima su uhapšene i prebijene desetine građana, a koji su se održali već sledeće noći 18. oktobra i veliki protest 24. oktobra.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad