Svijet

Orban traži smjenu rukovodstva EU: „Nesposobni su“

Foto: Borba

Sadašnje rukovodstvo Evropske unije treba da bude smijenjeno, jer nije sposobno da se izbori sa kriznim situacijama, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban koji učestvuje na samitu EU u Briselu.

Kako je kazao, situacija u Evropi je izuzetno teška zbog ukrajinskog sukoba i priliva ilegalnih migranata, ali ispostavilo se da su lideri saveza nesposobni da predlože dobre strategije za rešavanje tih pitanja.

„U mirno vrijeme, kada nema talasa i kada možete da plovite čamcem – onda su dobre vođe, ali sada kada tutnji oluja, kada su se digli ogromni talasi i kada se pojavljuju gusarski brodovi, sada sa takvim liderima definitivno ne možemo da se izborimo sa svim problemima. U Briselu su neophodne promjene“, rekao je Orban za radio „Košut“.

S tim u vezi, mađarski premijer je izrazio nadu da će izbori za Evropski parlament sledeće godine pomoći da se nađu evropski lideri koji će moći da koordinišu rad vlada svih zemalja EU u ovoj teškoj situaciji.
Po riječima Orbana, to će omogućiti da se ostvari „konkretan, jasno definisan cilj“.

Evropska komisija dovela u zabludu zemlje EU
Orban je rekao da je Evropska komisija prvobitno dovela u zabludu zemlje članice EU, jer nije navela koliko će zaista biti povećan evropski budžet koji, kako se ispostavilo, ne iznosi 60, nego 100 milijardi evra.

„Do kasno u noć smo ubjeđivali jedni druge. To je bila glavna tema. Međutim, kad smo se obratili birokratama (rukovodstvu EU) kako bi nam rekli brojke, ispostavilo se da se ne radi o 60, nego o 100 milijardi evra“, kazao je Orban.

Prema njegovim riječima, plan Evropske komisije je da novac iz povećanog budžeta EU bude iskorišćen za pomoć Ukrajini i za raspodelu ilegalnih migranata po zemljama EU, kao i za povećanje plata evropskim zvaničnicima, jer je „birokrata svuda birokrata”.

„Predlog Brisela za budžet treba smatrati nedorađenim i nepogodnim za ozbiljne pregovore. Vratili smo taj predlog kako bi EK predložila ozbiljniji, ali to je bila velika bitka, posebno po pitanju Ukrajine“, istakao je Orban.
Ranije je mađarski premijer rekao da Ukrajina ne može da pobjedi na bojnom polju i da o tome govore si vojni eksperti, samo se političari u Evropi ne usuđuju da to priznaju.

(rt.rs)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad