Svijet

Orban: Rusija ne preti NATO-u, ali u Ukrajini treba da postoji tampon zona

Foto: Getty

Ukrajina može da pretrpi potpuni poraz u sukobu sa Rusijom i izgubi čak i više nego što je već izgubila, pa onda neće razmišljati o nastavku sukoba, već o pregovorima, poručio je mađarski premijer

Rusija ne preti NATO zemljama, ali bilo bi bolje da između njih postoji tampon zona u Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru sa bivšim austrijskim kancelarom Volfgangom Šiselom, objavljenom u novom evropskom časopisu na engleskom jeziku “Evropski glasovi”.

“Nismo u opasnosti od ruskog napada na neku NATO članicu. Šta više, Ukrajina može da pretrpi potpuni poraz u sukobu sa Rusijom i izgubi čak i više nego što je već izgubila, pa onda neće razmišljati o nastavku sukoba, već o pregovorima”, kazao je Orban istakavši da “Rusija nikada neće pristati da ta zemlja uđe u NATO”, jer bi to značilo približavanje Alijanse ruskim granicama.

Mađarski premijer je istakao da je neophodno prekinuti vatru, jer više ne postoji “razumna diskusija između Rusa i Zapada”. 

Mađarski premijer je predložio da se pogleda politička mapa, napomenuvši da bi za Ukrajinu, kao neposrednog suseda Rusije, bilo idealno da se napravi “tampon zona sa bezbednosnim garancijama”, jer ako se to ne dogodi, Ukrajinci bi mogli da izgube svoju zemlju.

Šisel se međutim, nije složio sa njim, tvrdeći da Zapad treba odmah da počne pregovore sa Ukrajinom o pridruživanju ne samo Evropskoj uniji, već i NATO-u. 

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad