Svijet

Orban poručio Mađarima: Moramo da okupiramo Brisel

Foto: AP Photo/Denes Erdos

Evropa želi da nam nametne nešto pogubno i strano za mađarski duh. Hoće da nas teraju u rat, da nam nametnu migrante i da nam prevaspitavaju decu, rekao je mađarski premijer

Premijer Mađarske Viktor Orban je izjavio da ako Mađarska želi da sačuva slobodu i suverenitet, mora da “okupira Brisel”.

“Mi smo David koji izbegava Golijata. Izgleda da sam Brisel ovo ne želi da razume, pa ako želimo da sačuvamo slobodu i suverenitet Mađarske, nemamo drugog izbora nego da okupiramo Brisel”, rekao je Orban u Narodnom muzeju u Budempešti, povodom obeležavanja godišnjice početka revolucije i rata za nezavisnost 1848-1849.

Mađarski premijer je govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament uporedio EU sa “imperijalističkim okupatorima” i istakao da “Brisel nije prva imperija koja je bacila oko na Mađarsku”, prenosi mađarski Indeks.

“Evropa želi da nam nametne nešto pogubno i strano za mađarski duh. Hoće da nas teraju u rat, da nam nametnu migrante i da nam prevaspitavaju decu. Umesto mira dobili smo rat, umesto bezbednosti dobili smo vladavinu prava, a umesto prosperiteta dobili smo finansijsku iznudu. Prevareni smo, vreme je da se pobunimo”, ocenio je Orban.

Prema njegovim rečima, Brisel se okrenuo protiv Evropljana a Mađarska, kako je naveo, neće tolerisati da EU “upropasti poljoprivrednike, uništi srednju klasu, ruši evropske kompanije, oduzima prava nacijama, čini našu decu robovima zaduživanja i odvodi celu Evropu u rat”.

Orban je ocenio da podrška Donaldu Trampu u SAD pokazuje da se američki glasači bune i da se u ovoj godini predviđa politička promena koja će biti u korist konzervativaca u Evropi i Americi.

“Ova godina će biti prekretnica. Na početku godine bili smo sami, a do kraja ćemo biti većina”, poručio je Orban.

Nacionalni praznik Mađara, u znak sećanja na Mađarsku revoluciju iz 1848. i 1849. godine u okviru tadašnje Habsburške Monarhije, obeležava se danas u matičnoj državi, u susednim zemljama u kojima žive Mađari i u celom svetu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad