Portal ODBRANA

Svijet

Orban: Neću dozvoliti uvođenje sankcija ruskom patrijarhu

Premijer Mađarske Viktor Orban sastao se danas sa sirijskim patrijarhom Ignjatijem Jefremom II u Budimpešti potvrdio je da neće dopustiti da Evropska unija uvede sankcije arhijerejima Ruske pravoslavne crkve zbog događaja u Ukrajini, saopštio je portparol mađarske vlade Bertalan Havaši.

Foto: Borba

– Orban je ponovio da Mađarska neće podržati uključivanje sveštenih lica na sankcionu listu, jer bi se to ticalo vjerske slobode mađarskih zajednica koja je svijeta i neprikosnovena- rekao je Havaši.

Kako je precizirano, Ignjatije Jefrem II, patrijarh Antiohije i celog Istoka, poglavar Sirijsko-jakobitske pravoslavne crkve, nedavno se obratio Orbanu sa molbom da spreči uvođenje sankcija Evropske unije protiv patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila.

Uskoro nakon toga Orban je izjavio za radio „Košut“ da Mađarska „neće dopustiti uključivanje crkvenih lidera na sankcioni spisak“.

Moskovska patrijaršija pozdravila je stav mađarskog premijera.

Ranije su mediji pisali da Evropska unija razmatra mogućnost uvođenja sankcija protiv patrijarha Kirila zbog pristupa RPC događajima u Ukrajini.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad