Svijet

Orban još jednom izašao na kraj sa Evropskom unijom

Mađarski premijer Viktor Orban ocenio je da je „poražen predlog Evropske komisije o zabrani korišćenja ruske nafte u Mađarskoj“.

Foto: Borba

„Mađarske porodice mogu da spavaju mirno, jer je najnečuvenija ideja odbačena“, naveo je Orban na Fejsbuku, preneo je AP.

Američka novinska agencija dodaje da je Orban još jednom izašao na kraj sa Evropskom unijom, ovog puta kroz pregovore o ruskoj nafti na samitu u Briselu.

Mađarska, koja svoje potrebe za naftom pokriva 65 odsto iz Rusije, a potrebe za gasom 85 odsto pokriva iz Rusije, bila je usamljena među ukrajinskim susedima, pošto je jedina odbila da preko njene teritorije ide vojna pomoć, a nije slala Kijevu ni vojnu opremu.

Taj potez je naišao na gnev mnogih lidera EU, kao i predsednika Ukrajina Volodimira Zelenskog.

Lideri Mađarske i Austrije optužuju Evropsku komisiju

Podsetimo, premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da evropski predlog o embargu na uvoz ruske nafte „nije dobar” i da kompromisa među zemljama članicama o šestom paketu sankcija još nema.

Premijer Mađarske je, dolazeći na samit EU lidera, poručio da je „spreman da podrži šesti paket sankcija” ako se daju odgovori i garancije za bezbedno snabdevanje Mađarske energentima.

– Rešenje koje izuzima naftovode nije loše, ali trebaju nam garancije da, u slučaju problema sa naftovodom koji prolazi kroz Ukrajinu, imamo pravo da uzimamo rusku naftu iz drugih izvora. Ako to dobijemo, onda je u redu – rekao je Orban.

Orban je za nepostizanje dogovora o šestom paketu sankcija optužio Evropsku komisiju, navodeći da je iznela predlog o embargu na rusku naftu a da nije pružila odgovor na pitanje o bezbednosti snabdevanja energentima Mađarske.

I stav Austrije potpuno jasan

Austrija ne može pristati na embargo na ruski gas, istakao je ranije austrijski kancelar Karl Nehamer na glavnom odboru austrijskog parlamenta, uoči vanrednog samita EU.

Stav Austrije je, kaže, potpuno jasan, bilo da je reč o gasu u Austriji ili nafti u Mađarskoj, svaka zemlja mora sama da se brine da ne izazove krizu unutar svoje države.

Nehamer je ukazao na zavisnost Austrije od ruskog gasa.

Uz to, kazao je da u vezi sa embargom niko ne govori o uranijumu, što, smatra, takođe treba tematizovati.

Kada je reč o embargu na rusku naftu, rekao je da ne može u potpunosti shvatiti delovanje Evropske komisije.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad