Društvo

Orban: Dosta mi je Brisela

Foto: Vlada,gov.rs

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da mu je dosta Brisela, ali da ne namerava da napusti Evropsku uniju, već da, naprotiv, okupi pristalice i unapredi je.

Orban je odgovarajući na pitanje novinara, da li se plaši da su se njegovi birači „zasitili Brisela“, rekao da je to za njega „prirodna činjenica“.

„I meni je dosta Brisela. Pitanje je samo kakav ćemo zaključak izvući iz te situacije. Smatram da moramo da idemo dublje, da zauzmemo pozicije, okupimo saveznike i unapredimo Evropsku uniju. Nije dovoljno samo biti ljut, Brisel mora biti okupiran“, kazao je Orban u intervjuu za list „Mađar nemzet“.

On je ranije izjavio da Mađarska „ne želi da napusti EU, već da je okupira“, stoga je neophodno pobediti na sledećim izborima za Evropski parlament i „preuzeti političku kontrolu nad Briselom“.

„Rukovodstvo Evropske unije treba da poštuje suverenitet evropskih naroda, a ne da tretira zemlje članice kao provincije“, istakao je Orban, napomenuvši da je u interesu Budimpešte da ostane deo Unije.

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je da Mađarska ne bi trebalo da bude deo Evropske unije.

„Postoje druge članice EU koje ne rade tako dobro po jednim ili drugim pitanjima. Mislim da Mađarska danas ne bi trebalo da bude u EU, ali kada jednom uđu, teško ih je izvući“, ocenila je.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad