Politika

Opet provociraju iz lažne “države”: Beograd ima teritorijalne pretenzije i odskočna je daska za Rusiju!

Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani predstavila je godišnji izvještaj, u kojem je ponovo optužila Beograd za “teritorijalne pretenzije” prema samoproglašenom Kosovu, ponovila stav da dijalog može da se završi samo međusobnim priznanjem, uz tvrdnje da policija tzv. Kosova na severu ne targetira etničke grupe, već kriminalne ćelije.

Foto: Novosti

Kazala je i da je takozvano Kosovo najvažniji američki projekat i navela da Srbija služi kao odskočna daska za ruske interese u regionu.

Osmani je u kosovskom parlamentu rekla da se neće dozvoliti da se dijalog Beograda i Prištine transformiše u dijalog za status, teritoriju, unutrašnju funkcionalnost i za ustavni poredak zemlje.

Rekla da je dijalog važan alat za stabilnost regiona, kao i da će Priština nastaviti da igra, iz njene vizure, konstruktivnu ulogu u tom procesu, uz primjedbu da isti pristup ne vidi i iz Srbije.

Tvrdi i da Srbija služi kao odskočna daska za ruske interese u regionu i ima za cilj da destabilizuje zemlje u regionu.

Osmani je rekla i da je takozvano Kosovo najvažniji projekat američke i evropske spoljne politike, ali i da je regionu potrebna pojačana američka pažnja, jer smatra da Rusija namerava da destabilizuje tzv. Kosovo.

Dio izveštaja posvetila je djelovanju i akcijama kosovske policije na sjeveru Kosova i Metohije, tvrdeći da policija ne targetira etničke grupe, već kriminalne ćelije i da u borbi protiv kriminala svi moraju biti beskompromisni.

Osmani je rekla i da oni koji se protive članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama za sprovođenje zakona daju podršku kriminalnim organizacijama.

Osim političkih tema, Osmani se osvrnula i na situaciju sa virusom korona i pozvala građane da se vakcinišu protiv kovida 19.

(Kosovo Online)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad