Identitet

“Operacija odmazda” na Jugoslaviju 1941. godine

Dana 06. aprila 1941. godine Nemačka vojska otpočela je svoju ”Operaciju Odmazda” (nem. ”Unternehmen Strafgericht”) i invaziju na našu zemlju.

Foto: Kurir

Kraljevina Jugoslavija je 6. aprila 1941. godine napadnuta iz svih pravaca (osim iz Grčke), a u napadu je učestvovalo 340.000 nemačkih vojnika iz 2. nemačke armije, zajedno sa 12. Pancer divizijom, 1. Pancer grupom i 19 divizija plus dve motorizovane i dve planinske divizije, uz podršku 875 tenkova i 990 aviona. Uz njih, našu zemlju su napale i 22 divizije italijanske vojske, praćene sa 666 aviona, kao i 3. mađarska armija sa 500 aviona.

Uprkos snažnom otporu naše avijacije i bombardovanju ciljeva u Austriji i Mađarskoj, naša vojska nije uspevala da duže odoleva ovakvom napadu.

Početak invazije predstavljalo je krvničko bombardovanje naše prestonice Beograda. Dok su jutarnja zvona beogradskih hramova, pozivala vernike na jutrenje, Beograd je bio pretvoren u prizor pakla na zemlji.

Korišćene su bombe najveće zapaljivosti koje su bacane i nasumično i na najvažnije infrastrukturne objekte. Nakon bombardovanja, nemački avioni bi se vraćali i kosili civile po ulicama mitraljezima.

Tog 6. aprila 1941. godine grad je bombardovan u tri talasa, a bombardovanja su nastavljena i narednih dana.

U bombardovanju Beograda 1941. poginulo je 2.274 ljudi (iako procene idu i do 4.000). Potpuno je porušeno 627 zgrada, veoma oštećena 1.601 zgrada, delimično oštećeno 6.829 zgrada (uključujući deo zgrade Starog dvora). Teško je oštećena Vaznesenjska crkva u kojoj je bilo vernika koji su bili došli na jutrenje.

Ono što je najstrašnije, uz ljudske žrtve, uništen je i najznačajniji spomenik kulture, Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu sa 350.000 knjiga i vrednih povelja srpskih kraljeva i careva i ostalih dokumenata naše istorije.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad