Svijet

Oko 13.000 radnika stupilo u štrajk u tri automobilske fabrike

Foto: canva stock

Ako štrajk potraje, moglo bi ponestati vozila na tržištu što bi dovelo do rasta njihovih cijena a prekid rada bi mogao čak i da utiče na predsjedničke izbore sljedeće godine

Oko 13.000 američkih radnika u automobilskoj industriji stupilo je danas u štrajk jer sindikat i tri kompanije nijesu uspjeli da se dogovore oko povećanja plata.

Članovi sindikata Ujedinjenih radnika auto-industrije (UAW) počeli su štrajk u tri fabrike automobila. U fabrici Dženeral motorsa u Ventzvilu (Misuri) fabrici Ford u Vejnu blizu Detroita (Mičigen), i fabrici džipa Stelantis u Toledu (Ohajo).

To je prvi put u 88-godišnjoj istoriji sindikata da je istovremeno napustio sve tri kompanije pošto su četvorogodišnji ugovori sa kompanijama istekli u 23:59 u četvrtak.

Ako štrajk potraje, moglo bi ponestati vozila na tržištu što bi dovelo do rasta njihovih cijena a prekid rada bi mogao čak i da utiče na predsjedničke izbore sljedeće godine.

UAW je kompanijama tražio da povećaju plate 36 odsto tokom četiri godine. Dženeral motors i Ford su ponudili povećanje od 20 odsto, a Stelantis je ponudio 17,5 odsto.

Pored opšteg povećanja plata, sindikat traži naknade povećanja troškova života, okončanje različitih nivoa plata za fabričke poslove, 32-časovnu sedmicu sa 40 sati plate, vraćanje tradicionalnih definisanih beneficija penzije za novozaposlene, povećanja penzija za penzionere i druge stavke.

Proizvođači automobila kažu da se suočavaju sa nerealnim zahtjevima u vrijeme dok se razvijaju i proizvode nova električna vozila.

Oni su zabrinuti da će troškovi rada toliko porasti da će morati da povećaju cijene autombila iznad automobila koje proizvode strani proizvođači u američkim fabrikama.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad