Društvo

Održan okrugli sto na temu pravne kulture, namijenjen pripadnicima romsko – egipćanske populacije u Crnoj Gori

Foto: NVO ,,Udruženje za podršku Roma i Egipćana"

Dana 12.02.2024. godine, održan je okrugli sto na temu pravne kulture, namijenjen pripadnicima romsko – egipćanske populacije i predstavnicima drzavnih i lokalnih institucija i opšte populacije.

NVO ,,Udruženje za podršku Roma i Egipćana sprovodi projekat ,,Za nas je pravo vrijeme.,,
Ovaj projekat je podržan kroz projekat ,,U pravo vrijeme – Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture,, koji realizuju nevladine organizacije NVO Juventas Juventas, Help – Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – Cemi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide uz podršku Delegacije Evropska unija u Crnoj Gori kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR) – ctr. 438- 535.
Projekat je kofinansiran od Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Okruglim stolom je rukovodio, mr Blažo Todorović, dipl. pravnik, a učesnici su upoznati sa nizom prava koje reguliše crnogorsko zakonodavstvo (privremeni boravak, stalni boravak, sticanje državljanstva, pravo na rad, nasledno pravo, prava iz oblasti socijalne zaštite i dr.).

Okruglim stolu su prisustvovali i učestvovali u radu Dragan Dašić, načelnik Direkcije za strance, migracije i readmisiju iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Suada Musić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, koordinator i asistent projekta Sultan Beća i Nikola Raičević, kao i učesnici iz opšte populacije i predstavnici različitih institucija uz asistiranje Danijela Rmuša, zaposlenog u ovoj organizaciji.
Na okruglom stolu, veliko učešće i doprinos dali su predstavnici resornih ministarstava, naročito iz oblasti regulisanja boravka kao i stanovanja za pripadnike RE populacije. Doprinos iz oblasti socijalne zaštite dao je i direktor beranskog Centra za socijalni rad, Petar Pajković.
Ispred JPU ,,Radmila Nedić,, prisutnima se obratila direktorica vrtića Marina Gojković, koja je istakla značaj predškolskog obrazovanja za djecu RE populacije, po čemu je ovaj vrtić poznat u Crnoj Gori.
Zahvaljujemo se organizaciji Juventas i drugima na finansiranju ovog projekta, kao i JPU ,,Radmila Nedić,, na ustupanju prostora za odvijanje okruglog stola.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad