Svijet

Odobrena dozvola za najveću nuklearku u Evropi

Finska agencija za nuklearnu bezbjednost dala je dozvolu petom nuklearnom reaktoru u toj zemlji da pokrene probni rad pod niskom snagom.

Elektrana

Reaktor Olkiluoto 3 (OL3) treba da počne sa redovnom proizvodnjom električne energije u junu 2022. godine i biće najveći reaktor u Evropi, prenio je briselski portal Euroaktiv.

Očekuje će taj reaktor povećati energetske kapacitete Finske za 1.600 megavata, što bi pokrilo oko 15 odsto potrošnje električne energije u zemlji. Maksimalna proizvodnja struje od vjetra u Finskoj, poređenja radi, iznosi 2.500 megavata.

Sa početkom rada reaktora Olkiluoto 3 udio struje dobijene iz atomskih centrala porašće u Finskoj na oko 40 odsto.

Reaktor, smješten na zapadnoj obali Finske, umnogome će unaprijediti energetsku nezavisnost te zemlje, koja struju uvozi iz Švedske i Rusije. Koliko i kako će uticati na sadašnje cijene energenata još je neizvesno.

Projekat izgradnje reaktora od samog početka su pratili tehnički problemi i pravni sukobi oko troškova u konzorcijumu koji su činili francuski koncern za nuklearnu energiju AREVA NP, koji se sada zove Framatome, njegova njemačka podružnica AREVA GmbH i njemački Simens.

Reaktor je trebalo da bude završen još 2009. godine uz ukupne troškove 3,2 milijarde evra. Konačni troškovi izgradnje 13 godina kasnije procenjuju se na 8,5 milijardi evra, prenio je portal Bizlajf.
U Finskoj veliki dio građana podržava nuklearnu energiju. Istraživanje koje je sprovelo krovno udruženje finske energetske industrije, Finiš enerdži, pokazalo je da oko 50 odsto Finaca želi da se poveća udio nuklearne energije u ukupnoj proizvodnji energije.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad