Svijet

Odmazda za napad dronom: Izrael napao i Siriju

Foto: canva stock

Izraelska vojska saopštila je da je jedna organizacija u Siriji poslala dron koji je gađao školu u gradu Eilat, na jugu Izraela, te da je uzvraćeno na napad.

Vojska nije navela koja je organizacija u Siriji poslala dron na Eilat, grad koji se nalazi na Crvenom moru, gotovo 400 kilometara od najbliže tačke sirijske teritorije, prenosi Hina.

U saopštnju se dodaje da sirijsku vladu smatra u potpunosti odgovornom “za svaku terorističku aktivnost sa njene teritorije”.

U izvještajima o napadu drona, koji je uzrokovao manju štetu, ne navodi se je li bilo ranjenih.

Jemenski pokret Husi povezan sa Iranom izveo je nekoliko raketnih napada i napada dronom na Izrael nakon 7. oktobra, od kojih su svi ili spriječeni ili nisu uspjeli.

U četvrtak su pobunjenici iz pokreta Husi, koji vladaju u dijelovima Jemena, između ostaloga i u glavnom gradu Sani, saopćili da su ispalili rakete na nekoliko ciljeva u Izraelu, uključujući ciljeve u Eilatu, koje je vojni glasnogovornik grupe nazvao vojnim ciljevima.

Presretnuti raketni napadi

Izraelska vojska saopštila je da je njihov sistem PVO Arrow presreo raketni napad na izraelsku teritoriju u blizini Crvenoga mora te da je njihov odbrambeni sistem Patriot presreo “sumnjivu metu” na jugu pustinje Negev, ali nije navela koga smatra krivim za te napade.

Izrael je pojačao pomorsku prisutnost u Crvenom moru kako bi bolje zaštitio južnu obalu, a na tom području znatne mornaričke snage imaju i Sjedinjene Američke Države.

Eilat je glavni izraelski trgovački izlaz na Crveno more.

Analitičar britanske kompanije za pomorsku bezbjednost Embri Danijel Miler (Ambrey Daniel Mueller) rekao je da je napad dronom u četvrtak “prvi u gradu Eilat za koji je potvrđeno da je nanio štetu” nakon početka sukoba 7. oktobra.

Hamas i pobunjenici iz pokreta Husi “ispalili su više raketa, krstarećih raketa i UAV-a prema Eilatu”, dodao je Miler.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad