Srbija

Odgovor Srbije NATO-u: Razmotrite odluku o tzv. Kosovu ili ćemo biti prinuđeni da vas napustimo

Foto: canva stock

Početkom nedelje stigla je vest da je stalni upravni odbor Parlamentarne skupštine NATO-a u Estoniji, odlučio je da podigne status “Kosova” na nivo pridruženog člana skupštine

Šef stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO Vladimir Đukanović uputio je pismo predsedniku te institucije Mihalu Šerbu, u kojem navodi da je Beograd sa razočaranjem i zabrinutošću primio vest o nedavno održanom sastanku Stalnog odbora u Talinu, na kojem je razmatrano unapređenje statusa tzv. Kosova.

Đukanović traži obrazloženje odluke o tzv. Kosovu za koje se raspravljalo o unapređenju iz statusa posmatrača u status pridruženog člana, što Beograd vidi kao neočekivanu i neutemeljenu odluku.

“Ovom prilikom bih želeo da Vas podsetim da takozvano ‘Kosovo’ nije nezavisna država, te da se time, ne samo pravi presedan u okviru organizacije kojom predsedavate, već i direktno krši Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 Ujedinjenih nacija”, navodi Đukanović i dodaje da većina članica UN ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova, ako i zemlje članice Parlamentarne skupštine NATO.

Đukanović napominje i da je u poslednjih nekoliko godina 28 država povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti “Kosova”.

“Veoma nesrećna koincidencija je da je Republika Srbija upravo 24. marta 2024. godine, kada je objavljena navedena odluka Stalnog odbora PS NATO, obeležavala 25. godišnjicu od početka agresije NATO na našu zemlju. Takođe, potvrđivanje ove odluke predstavljalo bi ‘nagradu’ za bezobzirno ponašanje predstavnika privremenih institucija u Prištini i teror koji se sprovodi nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji”, upozorava se u pismu.

Kako dodaje, ovi koraci su tim pre nerazumljiviji, budući da je delegacija Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO duže od 20 godina, počev od 2022. ostvarivala korektnu i uzajamno korisnu saradnju sa Parlamentarnom skupštinom NATO.

“Želeo bih da još jednom jasno istaknem da se snažno protivimo dodeljivanju pridruženog statusa tzv. ‘Skupštini Kosova’ i nadamo se da ova odluka neće biti potvrđena na narednom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO pa od vas očekujemo čvrste garancije da to pitanje neće biti stavljeno na dnevni red narednog zasedanja”, piše u pismu.

Na kraju, Đukanović piše da je uveren da će još jednom pažljivo razmotriti ovo osetljivo pitanje, imajući u vidu sve navedene činjenice.

“U suprotnom, delegacija Narodne skupštine Republike Srbije biće prinuđena da pažljivo razmotri svrsishodnost svog daljeg učešća u radu PS NATO”, zaključuje se u pismu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad