Republika Srpska

Odgovor iz Srpske na Šmitov izveštaj: Do raspada BiH može doći samo zbog poteza nemačkog turiste

Foto: www.globallookpress.com © Virginie Lefour/Keystone Press Agency

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat, podneo je Savetu bezbednosti najnoviji šestomesečni izveštaj u kojem je, između ostalog, optužio Republiku Srpsku, predvođenu predsednikom Miloradom Dodikom da, kako tvrdi, “aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, a time i Dejtonski sporazum”

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac rekao je da je Kristijan Šmit “politička štetočina koja radi protiv BiH, a pre svega protiv Republike Srpske i srpskog naroda”, kao i da će institucije Srpske na adekvatan način da reaguju na njegov izveštaj Savetu bezbednosti UN.

“Šmit je destabilizujući faktor i generiše sve krize u BiH”, rekao je Košarac novinarima na Jahorini povodom Šmitovog izveštaja u kome za sve probleme u BiH optužuje Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo.

Košarac je istakao da ovaj izveštaj potvrđuje da Šmit nije dobronameran prema Republici Srpskoj i srpskom narodu.

“Institucije Republike Srpske, koje su stabilne, organizovane i deluju isključivo u skladu sa Ustavom, reagovaće na adekvatan način na izveštaj političke štetočine Kristijana Šmita”, rekao je Košarac.

Podsetivši da Šmit nema legitimitet, Košarac je ukazao da on definitivno radi protiv BiH, a pre svega protiv Srpske i srpskog naroda.

“Bilo bi dobro da imamo konsenzus u BiH i da druga strana, a to je Federacija BiH, ima jedinstven stav kao i institucije Srpske, jer bi bilo značajno obezbediti suverenitet BiH kroz dogovore tri konstitutivna naroda i dva entiteta i, naravno, bez stranaca”, rekao je Košarac.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da BiH preti raspad isključivo i samo zbog besmislenih poteza isfrustriranog nelegalnog stranca Kristijana Šmita i njegovog mentora američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija.

Cilj Kristijana Šmita je jasan od njegovog dolaska u BiH, a to je urušavanje dejtonske, a stvaranje islamske BiH. Stoga uopšte ne čudi njegova najava o ‘raspuštanju države’ o čemu govori u nelegalnom izveštaju Savetu bezbednosti UN”, istakla je Vulićeva.

Ona je navela da je Šmitovo podnošenje izveštaja Savetu bezbednosti UN tragikomično i samoponižavajuće, s obzirom na to da je na nedavnom zasedanju Generalne skupštine UN istupao kao privatno lice, kako je i predstavljen, a ne kao visoki predstavnik što i nije jer njegovo imenovanje nikada nije potvrđeno odgovarajućom rezolucijom UN.

“Šmit je, uz Majkla Marfija, osvedočeni srbomrzac što je otvoreno pokazao i ovim izveštajem. Šta drugo da i očekujemo od osobe čija je jedina orijentacija ka nacističkom nasleđu i pokušajima rehabilitacije nacističkih pilota i generala”, naglasila je Vulićeva i dodala da je i njegov sramni izveštaj osveta Srbima za njihovu antifašističku borbu.

Ona je rekla da mora podsetiti nemačkog turistu da, bez obzira na njegove laži iznesene na komadu papira zvanom izveštaj, demantuje samo jedna u nizu činjenica, a to je da su sve poteze s ciljem ispunjavanja uslova na putu za EU uradili srpski predstavnici u zajedničkim institucijama.

“Međutim, Šmitu to ne odgovara i bilo kakav vid dogovora domaćih političara je propao jer su to od predstavnika bošnjačkog naroda tražili upravo on, neimenovani stranac, i Majkl Marfi. Za svako zlo u BiH, za raspakivanje dejtonske BiH i kršenje Dejtonskog sporazuma krivci su isključivo Kristijan Šmit i Majkl Marfi, isfrustrirarni srbomrsci i zagovornici islamske BiH”, naglasila je Vulićeva.

Predsednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da je dopis koji je Šmit uputio Savetu bezbednosti UN najnoviji atak na istinu s ciljem razaranja Dejtonskog sporazuma i stvaranja unitarne BiH.

“Šmit bezočno laže kada priča o tome kako je Republika Srpska, odnosno njeno rukovodstvo, izvor problema u BiH, štiteći na taj način političko Sarajevo i sve sarajevske radikalne islamiste koji pozivaju otvoreno na rat i ratne sukobe”, rekao je Kojić Srni.

On je naveo da je paraliza države o kojoj govori Šmit nastupila onog trenutka kada je on počeo da se ponaša kao neki autoritet i visoki predstavnik, a da to zapravo nije, jer nije izabran kako bi trebalo.

Kojić je ukazao da Šmit kao takav nema pravo da nameće zakone, niti donosi odluke, te da je najveći kamen spoticanja u dogovoru između naroda u BiH.

Kada govori o nazadovanju demokratije poručujem mu da prvo nauči šta je demokratija, pa da onda priča o tome, jer nije demokratija da nam zabrane da govorimo naučno dokazane činjenice koje su celom svetu prezentovali najveći autoriteti o Holokaustu, a to je da se u Srebrenici nije desio genocid nad muslimanima o kojima Šmit govori da su danas ugroženi” naglasio je Kojić.

On je upitao kako onda i zašto ne pomene incident kada su đaci osnovne škole skrnavili pravoslavno groblje, kao i njegove pozive da se predstavnici udruženja srpskih žrtava sankcionišu jer govore samo istinu.

“On izbegava te činjenice jer mu smetaju Srbi i Republika Srpska koja nije i nikada ga neće priznati za visokog predstavnika dok ne bude izabran u proceduri koja mora biti ispoštovana i dok ne bude radio shodno ovlašćenjima visokog predstavnika”, rekao je Kojić.

On je naveo da Šmit “nije ništa drugo nego portparol sarajevske mahale i zapadnih ambasada”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad