Region

Od marta: Minimalna plata u Sjevernoj Makedoniji povećana na 300 evra

Vlada Sjeverne Makedonije, poslodavci i Savez sindikata postigli su dogovor da minimalna plata od marta bude povećana na 18.000 denara (oko 300 evra) sa sadašnjih 15.200 denara.

Pare
Foto: Borba

To je dogovoreno kasno sinoć nakon višednevnih pregovora tokom kojih su poslodavci odbacivali zahtjev najvećeg makedonskog sindikata za povećanje minimalne zarade na 18.000 dinara i nudili 16.300 denara, a sindikat zaprijetio štrajkovima i blokadama ako ne bude prihvaćen njihov zahtjev.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, minimalna plata koja će početi da se isplaćuje od aprila za najmanje 80.000 radnika biće u visini od najmanje 18.000 denara.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je objasnio da će prema tripartitnom dogovoru o povećanju minimalne zarade “država pokriti sve dorinose između minimalne plate od 15.200 denara koja se isplaćuje sada do one koja će se isplaćivati u martu od 18.000 denara”.

Tim najnovijim povećanjem minimalne zarade kojom će, kako je istakao premijer, “80.000 građana biti izvučeno iznad praga siromaštva”.

“Definisanjem minimalne plate na nivo od 18.000 denara, sumom koja je dvostruko veća nego u 2016, postajemo predvodnici u Evropi u visini udjela minimalne u prosječnoj plati”, rekao je Kovačevski.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa posldavcima i sindikatima postignut je i dogovor da visina minimalne plate ne može biti niža od 57 odsto od prosječne plate, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad