Vijesti

Od čega je umro episkop Varnava?

Varnava (svetovno ime Vojislav Nastić; Geri, Indijana, SAD, 31. januar 1914 — manastir Beočin, SFRJ, 12. novembar 1964) bio je vikarni episkop hvostanski Srpske pravoslavne crkve.U Sjedinjenim Američkim Državama je živeo do svoje osme godine kada je, po završetku drugog razreda osnovne škole, zajedno sa roditeljima došao u Sarajevo.

Ovde je nastavio svoje školovanje i sa odličnim uspehom, završio osnovnu školu i gimnaziju, a potom je, zajedno sa ocem, otišao u Ohrid kod episkopa Nikolaja (Velimirovića) da zatraži blagoslov za upis na Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Osuđen je u martu 1948. na 11 godina zatvora s teškim radom, pod optužbom za antidržavnu zaveru, oslobođen je u julu 1951, nakon što je razrešen crkvenih dužnosti.
Robijao je u zatvorima Sarajeva, Stoca, Zenice i Sremske Mitrovice, a potom i još dvanaest godina u kućnom pritvoru u manastirima: Vavedenje, Gomionica,Krušedol i Beočin.

Komunisti mu nisu dozvolili da se vrati na svoju eparhijsku katedru. Umro je 12. novembra 1964. godine pod sumnjivim okolnostima u manastiru Beočinu. Po svedočenju episkopa sremskog Vasilija umro je nakon intervencije zubara, koji mu je stavio otrov u zub. Sahranjen je u manastiru Beočin.

Kanonizovan je, a posvećen mu je Hram Svetog Varnave Hvoštanskog na Vranješu. Doživotni saradnik i sekretar vladike Varnave je bio Lazar Babić, veliki poštovalac srpske dobrotvorke Delfe Ivanić.
Inače Delfa Ivanić je pisala Titu i tražila da nju osude na smrt umesto đenerala Draže Mihailovića!Bila je osuđena i izgubila je sva građanska prava!Njen muž je bio prvi upravnik grada Drača u Albaniji posle oslobođenja 1913 godine!

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad