Vijesti

Obilježen Međunarodni dan osoba sa cističnom fibrozom

Udruženje za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom Crne Gore je danas, u šoping molu Delta City u periodu od 10h do 13h obilježilo Međunarodni dan osoba sa cističnom firbozom

Foto: Grad Beograd

Ovaj dan se obilježava sa ciljem da se cjelokupnom društvu približe problemi sa kojima se susreću oboljeli od cistične fibroze. Volonteri Srednje građevinsko-geodetske škole iz Podgorice sa profesoricom Vidom Vujošević su ovom prilikom dijelili informativno-edukativne brošure i crvene ruže koje predstavljaju simbol borbe protiv ove teške bolesti.

Predsjednik udruženja Vladislav Vujković je istakao da je glavni povod obilježavanja ovog dana upravo  da se javnosti predstave svakodnevni problem cf pacijenta, pri čemu naročito ističe neodložnu potrebu uvrštenja lijeka Trikafta na pozitivnu listu lijekova Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, kao i obezbjeđenje  boravka oboljelih u CF centrima u region, koji su specijalizovani za ovu bolest, o trošku Fonda.

“Posebno mi je zadovoljstvo što nas je svojim prisustvom podržala i ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović, koja je sa predstavnicima udruženja razgovarala o temama vezanim za rješavanje aktuelnih problema cf pacijenata i prenijela nam ohrabrujuće vijesti u vezi sa nabavkom lijeka Trikafta za oboljele kao i obezbjeđenje tretmana, liječenja i sprovođenja neophodnih godišnjih kontrola za djecu i odrasle oboljele od ove bolesti u Centru za cističnu fibrozu u Milanu u Italiji. Sve ovo upućuje na značajno unapređenje kvaliteta života oboljelih od cistične fibroze u narednoj 2022. godini.” istakao je Vujković, dodajući da za obilježavanje ovog dana zahvalnost duguje i sponzorima: Cvjećara “Zečević” Nikšić,  Cvjećara “Garden Gold” Nikšić, Cvjećara “Blumen mont” Podgorica, diskont pića “Pčelica” Nikšić, “Mikromont advertising” iz Bijelog Polja i menadžement šoping mola Delta City. koji je omugućio besplatno korišćenje pulta i prostor.

Skupu je prisustvovala i dr Slađana Radulović, specijalista pulmolog iz Instituta za bolesti djece.

Na ovaj način, u Crnoj Gori je po drugi put obilježen Međunarodni dan osoba sa cističnom fibrozom, koji se obilježava širom svijeta duži niz godina.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad