Srbija

Obijena crkva u selu kod Prištine: Ekstremisti ukrali nekoliko desetina evra

Foto: Borba

U selu Devet Jugovića kod Prištine obijena je crkva Vaznesenja Gospodnjeg, rekao je paroh Aleksandar Našpalić iz Babinog Mosta, čijoj parohiji pripada crkva u tom mJestu.

Sveštenik Našpalić je kazao da su nepoznate osobe izvršile premetačinu i odnijele novac od priloga vjernika.

„Vandali su ušli u crkvu, obili ulazna vrata i odnijeli novac u iznosu od nekoliko desetina evra. Slučaj sam prijavio policiji koja je započela istragu“, rekao je Našpalić.

On je dodao da je ista crkva obijena i prije pet godina, prenosi Kosovo onlajn.

„Prije pet godina je takođe obijena crkva kada je odnijeto 25 kilograma voštanih sveća“, rekao je Našpalić.

U Devet Jugovića ostalo je svega oko desetak Srba, dok je do 1999. godine u tom selu živjelo 150 srpskih porodica.

Kancelarija za KiM saopštila je, povodom pljačke crkve Vaznesenja Gospodnjeg u selu Devet Jugovića, da je jasna poruka albanskih ekstremista kada udaraju na crkvu koja predstavlja stub jednog naroda, kao i da su svi incidenti na terenu u direktnoj vezi sa opasnim izjavama prištinskih političara koji žele da unište sve tragove srpskog postojanja na KiM.

Petković je naglasio da se ta crkva i ranije nalazila na meti izgrednika, a da činjenica da se i danas napada, kao i brojne druge crkve i manastiri u pokrajini, predočava tužnu sliku vjerske netolerancije prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi od strane albanskih ekstremista.

„Učestali napadi na srpski narod, njihovu imovinu kao i imovinu SPC u pokrajini pojačavaju tenzije i ulivaju strah Srbima koji strahuju za opstanak na Kosovu i Metohiji i nemaju mira ni u svojim svetinjama. Ali, srpski narod je, kao i SPC opstao vjekovima i odoleo i težim iskušenjima i tako će biti i nadalje“, saopštila je kancelarija za KiM.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad