Društvo

O. Predrag Šćepanović: Univerzalna poruka Božića je da jedno drugom nismo vuk nego vječni brat i sabrat

U 18 sati počeće nalaganje badnjaka ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a liturgije će se sjutra služiti u svim crkvama u osam časova, rekao je u Bojama jutra sveštenik Predrag Šćepanović.

„Suština je da se prije svitanja ode u branje badnjaka, prekrsti se tri puta, okrene se ka Istoku, pomoli se za mir i zdravlje porodice, da se u domu rađaju zdrava dječica i vinova lozica, pšenica bjelica, a badnjak se potom unosi u domove. Uvažavajući ljude koji žive u stambenim blokovima, Crkva je uvela nalaganje badnjaka ispred hramova. U domu, domaćica sprema česnicu ili pogaču, sprema se pečenica, unosi se slama. To je simbolika Hristosa u vitlejemskoj pećini“, podsjeća otac Predrag.

Sve nas to, kako navodi, podsjeća da budemo skromni i zadovoljni sa onim što nam je Bog dao.

„Suština je da je Hristos došao da izmiri Boga i čovjeka, Nebo i Zemlju, a zato se treba izmiriti sa bratom i komšijom. To je univerzalna pobjeda Božića. Opraštajući jedni drugima tako će i Bog nama oprostiti. Ne učinimo drugome ono što ne bismo voljeli da nama učine, treba da smo skromni, da jedno drugom nismo vuk nego vječni brat i sabrat. To nam Hristos poručuje“, kazao je on.

Komentarišući običaje za Božić, otac Predrag kaže da nakon svete Liturgije, dolazi položajnik.

„Onaj koji sjutra prvi dođe u kuću je položajnik, on se dariva. Sjutra se u česnicu stavlja novčić i vjeruje se da će onoga ko ga nađe pratiti sreća i da će imati novca te godine“, kazao je on.

„Mir Božiji Hristos se rodi. Oprostimo jedni drugima“, zaključio je on.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad