Kolumne

NVO Crnogorski Univerzalizam: Otvoreni Balkan istine i zablude

Pišu: Kolumnisti Odbrane NVO Crnogorski Univerzalizam

Anketa, na kojoj je pitanje bilo da li građani podržavaju inicijativu otvorenog Balkana dala je rezultate kao što ste i vidjeli 50%-50% do sve u jedan glas.

Ovih dana ćemo detataljnije pisati o toj inicijativi u cilju upoznavanja našeg srpskog naroda zašto je to dobra inicijativa za nas. Da nam se ne desi da zbog neznanja i dezinformacija budemo opet neko ko će da trpi i ispašta.

U daljem obraćanju daćemo neke svoje zaključke zašto je Otvoreni Balkan dobar, a zašto bi mogao da bude loš po naše srpske nacionalne interese.

 1. Otvoreni Balkan je ideja protekla iz Beograda, znači od srpskih političkih elita u cilju jačanja srpskih interesa.
 2. Otvoreni Balkan je projekat koji garantuje svim zemljama pristupnicima (Srbija, Severna Makedonija i Albanija a nadamo se i BiH i Crna Gora uskoro) gotovo ista ili slična prava kao u matičnim državama.
 3. Sa dokumentima jedne države (diploma,zdravstvena knjižica, lična karta…) stičete prava na posao, rad, studiranje i kretanje gotovo isto kao u svojoj matičnoj državi.
 4. Nema čekanja na granicama. Sigurno ste makar jednom bili svjedok da na granici između Crne Gore i Srbije treba i po pola sata da se obavi procedura za prelazak. To krade vrijeme, gorivo, a samim tim i novac.
 5. Promet roba i usluga odvija se nesmetano, što znači da na granicama nema bezpotrebnih provjera, zadržavanja šlepera i trošenja goriva. Samim tim roba brže dolazi a njena cijena jeftinija.
 6. U slučaju neke krize ( poplave, grada, zemljotresa) a to je moguće i realno očekivati lakše je djelovati uz pomoć druge države koje imaju opremu, Srbija je veoma opremljena helikopterima za gašenje požara a ima i impozantne zalihe hrane, pa bi sve učesnice otvorenog Balkana makar od gladi bile sigurne.
 7. Srbija bi kao gotovo jedina država ove inicijative koja ima ozbiljnu industriju i koja svoje proizvode izvozi širom Balkana mogla bez carina i dažbina da to radi a to bi rezultiralo povećanjem BDP-a države i naglim povećanjem životnog standarda srpskog naroda. Albanija joj na primer ne bi mogla biti konkurenta.
 8. Problem sa AP Kosovo iMetohija bi se počeo polako rešavati u našu korist uz mudru i taktičnu politiku. Kosovo bi prvo Ekonomski a onda i na svaki drugi način bilo vraćeno u spske okvire.

Najčešće zablude o Otvorenom Balkanu

 1. Švercovače se droga
 2. Velika Albanija – Možda i izgleda tako jer će svi Albanci biti u jednoj uniji ( da ne kažem državi), ali ista stvar će biti i sa nama Srbima, a s obzirom na naš neuporedivo veći nivo kulture ne sumnjam da ćemo na dugotrajne staze biti donminantniji.
 3. Američki sektaški projekat – Na ovakve tvrdnje nemamo šta da kažemo osim da oni koji ih zastupaju rade direktno protiv interesa svog naroda i da ne žele popravljanje životnog standarda svom narodu.

Dakle da sumiramo priču o Otvorenom Balkanu: Otvoreni Balkan je projekat koji podržavaju i SAD i Rusija a definitivno na duže staze ide u žestoku korist našeg naroda, nagoveštava rešenje problema Kosova i Metohije i popravljanja životnog standarda našeg naroda, pogotovo na sjeveru Crne Gore.

Otvoreni Balkan podržavaju sledeće političke elite u Crnoj Gori a to su:

 • Demokratski Front
 • GP URA
 • SNP
 • Evropa sad
 • Ujedinjena Prava Crna Gora
 • Slobodna Crna Gora

A protiv su:

 • Dps
 • Sdp
 • Sd
 • Demokrate
 • I još par Komistskih manjih partija

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad