Vijesti

NTO CG: Održana konferencija na temu održivog turizma na Mediteranu

Foto: Borba

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) je u okviru projekta „Dijalog za turizam“ organizovalakonferenciju u Podgorici na temu “Prvi koraci za zajedničkusaradnju i upravljanje održivim turizmom naMediteranu“.

RIječ je o projektu posvećenom unapređenju upravljanjaturizmom u mediteranskoj regiji, u kom je NTO CG vodećipartner iz Crne Gore, dok je pridruženi partner Uprava zastatisku MONSTAT. Cilj projekta je stvaranje zelenijeg i pametnijeg turizma na Mediteranu kroz intezivnuprekograničnu saradnju, te su konferenciji u Podgoriciprisustvovali partneri iz sedam mediteranskih zemalja: Španije, Francuske, Grčke, Italije, Kipra i Hrvatske.

Konferencija je organizovana kao dio dvodnevnog događaja u prostorijama Evropske kuće, a na njoj su pored partnera naprojektu, uzeli učešće i predstavnici Ministarstvaekonomskog razvoja i turizma i Privredne komore CrneGore. Jedan od zaključaka konferencije jeste da je potrebnopoboljšati koordinaciju i institucionalne kapacitete, kao i strategije i inicijative, sa ciljem da se turizam transformiše u zeleniji, pametniji i otporniji na uticaj globalnih promjena, kako bi se osigurao održivi rast u budućnosti. Na panel diskusiji su predstavljeni rezultati drugih projekataprekogranične saradnje, poput stvaranja mreže održivihturističkih opservatorija i identifikovan je značaj razvojaopservatorija u Crnoj Gori.

Ovom prilikom predstavnica NTO CG, Ana Đurnić, poručilaje da su ovakvi skupovi jedinstvena prilika za razmjenu ideja, iskustava i primjera najbolje prakse u cilju ostvarenjazajedničkog cilja, tj. održivog razvoja destinacije.

Đurnić je podsjetila da se posljednjih godina svjetskaturistička industrija suočila sa izazovima bez presedana.

„Klimatske promjene, prekomjerna razvijenost i nekontrolisane turističke aktivnosti ugrozile su same pejzaže i zajednice koje Mediteran čine tako očaravajućim. Više nijedovoljno samo uživati u ovom raju; moramo ga štititi i njegovati za generacije koje dolaze“, pojasnila je Đurnić i dodala da ni Crna Gora nije izuzetak u tom pogledu.

„U Crnoj Gori, kao i u širem mediteranskom regionu, pozvanismo da smanjimo svoj ekološki uticaj, promovišemo ekološkiprihvatljiv transport i podržimo lokalne zajednice koje su srceove zemlje. Na taj način možemo sačuvati jedinstveni šarmCrne Gore, a istovremeno pružati trajnu ekonomsku koristnjenim stanovnicima“, zaključila je Đurnić.

Predstavnica Uprave za statistiku MONSTAT Marina Šuković je tokom konferencije imala izlaganje o održivomrazvoju turizma na Mediteranu. Ona je istakla da su projektiprekogranične saranje od izuzetne važnosti zbogsinhronizaciju aktivnosti i prenošenja znanja, čime je jedinomoguće ostvariti efikasno upravljanje turizmom naMediteranu.

Goranka Lazović, načelnica Direkcije za konkurentnost turističkog ambijenta u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, poručila je da je turizam jedan od najvećih svjetskih “biznisa“, te da je zbog toga i obim njegovog uticaja – socijalni, ekonomski, društveni, ekološki – takođe veoma veliki.

„Veliki dio ovog uticaja je vrlo pozitivan – ogleda se u otvaranju radnih mjesta, razvoju novih mogućnosti i novih iskustava za posjetioce u našim državama“, rekla je Lazović i dodala da je, ipak, nesporno da postoje stvarni i veoma značajni negativni uticaji koje smo dužni, kao donosioci odluka, poslovni ljudi, ali i kao građani, da prepoznamo i da damo sve od sebe kako bismo ih, ako ne eliminisali, onda makar sveli na minimalni nivo. Neophodno je da smo svjesni stalne potrebe da nadograđujemo naše sposobnosti u pogledu definisanja i implementacije strategija i projektnih zadataka, usmjerenih ka prilagođavanju stalnim izazovima. Pritom, posebno ističem značaj regionalne saradnje, jer samo zajedničkim poduhvatima obezbjeđujemo prosperitet regiona“, zaključila je Lazović.

„U današnjem svijetu, principi očuvanja okoline, društva i upravljanja  (ESG principi) postaju sve važniji“, poručila je u uvodnom izlaganju Ivana Gajović, članica Odbora za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Crne Gore i pojasnila da ESG principi obuhvataju skup standarda koji usmjeravaju korporativne politike kako bi se uskladile s konceptima održivog razvoja u područjima zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Gajović je dodala da se izazovi s kojima se suočava turistički sektor mogu savladati samo kroz strateške i zajedničke napore, uključujući privatni sektor i institucije države, te aktivno učešće u regionalnim inicijativama od zajedničkog interesa.

Projekat “Dijalog za turizam“ je podržan kroz INTERREG Program tehničke podrške Mediteranskom transnacionalnom programu 2021-2027 (Euro-MED) i trajaće sedam godina.Pored NTO CG i Monstata koji je pridruženi partner u ovom projektu, partneri su Andaluzijska javna fondacija “El legado andalusi“ iz Španije kao vodeći partner na projektu, Regija Provansa-Alpe-Azurna obala iz Francuske, Institut za poljoprivredu i turizam – IPTPO iz Hrvatske, Opština Varna iz Bugarske, Evropska organizacija javnog prava – EPLO iz Grčke, Ministarstvo transporta, komunikacija i radova sa Kipra, Regija Lacio iz italije i još 24 pridružena partnera iz EUROMED područja.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad