Društvo

Novom odlukom Vlade Crne Gore prosječan popisivač će moći da zaradi preko 1.200€

Foto: Borba

Na trećoj sjednici, održanoj 16. novembra 2023. godine, Vlada Crne Gore je izmijenila Odluku o visini i rasporedu sredstava popisnim komisijama za finansiranje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Kako je naglašeno, osnovni motiv za uključene izmjene je obezbjeđivanje dovoljnog broja učesnika u popisu, dodatna stimulacija, odnosno povećanje naknada za njihov rad.
Naša redakcija je napravila uporednu analizu po vrsti zarade učesnika popisa (popisivača i instruktora):

Naknade popisivačima za ispravno popunjene upitnike su uvećane preko 50%.

Na osnovu iskustva popisivača, koji su radili 8 časova dnevno, došli smo do podatka da se može obići najmanje 10 domaćinstava sa prosječnim brojem od tri člana domaćinstva, odnosno u prosjeku zaraditi 85 evra dnevno. Time se prosječnom popisivaču omogućava da, u popisnom periodu, uz osmočasovno radno vrijeme, obezbijede zaradu preko 1.200 evra.

Takođe, popisivačima će biti isplaćene naknade u vidu dnevnica po osnovu obavezne dvodnevne obuke i kontrole obilaska popisnog kruga prije popisivanja, kao i naknada za troškove mobilne telefonije i eventualne putne troškove.

Stoga, realno je za očekivati da će novi sistem naknada obezbijediti dovoljan broj učesnika u popisu i dobre uslove za sprovođenje popisa, kao savremenu demokratsku tekovinu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad