Identitet

Novogodišnja čestitka knjaza Nikole 1910: Prizivam na vjerni narod Crne Gore blagoslov Božji i kličem: Živjelo naše milo srpstvo

Foto: Profimedia

Kličem iz punih grudi: Živjela naša mila otadžbina, živjeli moji mili Crnogorci gdje god ih bilo na svijetu, živjelo naše milo srpstvo, riječi su kojima je knjaz Nikola čestitao srpskom narodu Crne Gore početak 1910. godine, nakon što im je zahvalio na odanosti, kao i na, kako je istakao, srpskoj i junačkoj pomoći koju je uvijek imao.

Knjažev govor objavljen u listu ,,Cetinjski vjesnik“ u prvom januarskom broju 1910. godine:

,,U času, kada trne poslednji plamičak stare godine, a dveri svoje otvara nova, prizivam na Crnu Goru i na vjerni mi crnogorski narod blagoslov Božji, neka pod njegovom sjenkom prijeđu prag godine 1910. U isto doba uzdignimo srca svoja nebu i blagodarimo Svevišnjemu, što nas je dovdje doveo zdrave i snažne i što je naše napore blagoslobio plodovima, s kojima može svaki od nas da bude zadovoljan. Molimo mu se da nam svoje blagovolenje štedro ukazano, ne zakrati, da bi nam i budućnost vazda bila svijetla.

Knjaz Nikola iz mlađih dana

Ovoga ljeta navršuje se i 50 godina moje vladavine. Predajem ovaj dragocjeni odsjek svoga života i rada neumitnoj istoriji, neka ona donese sud, a sebi zadržavam samo to, da vama, moji dragi savremenici i satrudnici, a preko vas i svemu mome dragom narodu najavim zahvalnost na vašoj primjerenoj odanosti meni i domu mome, kao i na našim naporim, koje nijeste štedili da mi u teškom poslu srpski i junački pomognete.

Na ovome mjestu neka budu spomenuti i pokojnici, vaši mili i dragi, koji su svoj vijek posvetili dobru Crne Gore i na taj način odužili duh prema otadžbini i meni. Svijetao im spomen bio među nama!

,,Cetinjski vjesnik“, januar 1910, novogodišnji govor knjaza Nikole

Odanost moga dragoga naroda i njegova junačka pregnuća mnoge su mi teške časove olakšali i pomogli da savladam prepone, koje su nam tok svjetskoga života i naše posebne prilike na put stavljali.

Kako smo iz tih teških vremena izišli, sa kakvim napretkom u zemlji, a kakvim ugledom spolja, koji naša malena otadžbina uživa u velikom svijetu i među velikim silama, ne pitajte mene nego sebe, jer vi ste moji satrudnici, to su rezultati i vašega rada, pa ste svjedoci postignutih rezultata.

,,Cetinjski vjesnik“, januar 1910, novogodišnji govor knjaza Nikole

Priklanjam glavu svoju pred voljom Božjom i dušu svoju puštam da se pretopi u molitve što mi je dosudio da dočekam ovaj radosni trenutak kad ulazim u godinu zajedno s vama i svojim milim narodom pedesetogodišnjicu doživjelu dosad jednim srpskim vladaocem, ujedno i pedesetogodišnjicu vašega satrudništva na dobru i ugledu naše drage otadžbine.

Kličem iz punih grudi: Živjela naša mila otadžbina, živjeli moji mili Crnogorci gdje god ih bilo na svijetu, živjelo naše milo srpstvo!“

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad