Identitet

Novo istraživanje: Za povratak kapele na Lovćen čak 61% građana Crne Gore

Foto: In4s

Prema istraživanju koje je sprovela Nova srpska politička misao, 35,6 odsto punoljetnih građana Crne Gore se izjašnjava kao Srbi, a 51,6 odsto kaže da govori srpski.

U telefonskom istraživanju koje je sprovedeno u periodu od 22. novembra do 2. decembra na uzorku od 1.000 ispitanika navodi se da članstvo u EU podržava 67,2 odsto građana, uvođenje sankcija Rusiji podržava samo 17 odsto, a cenzuru ruskih medija svega 7,8 odsto ispitanika.

Ispitanici su polarizovani po pitanju NATO-a, a na pitanje koja zemlja bi trebala da bude najbliži partner Crne Gore, najveći broj građana odgovorio je da su to Srbija i Rusija.

Kako su pokazali rezultati istraživanja, 51,5 odsto građana smatra da su SAD i NATO krivi za rat u Ukrajini, dok mnogi (40,5 odsto) vjeruju da će kao pobednik iz tog sukoba izaći Rusija.

Mitropolija crnogorsko-primorska je najbolje ocenjena institucija (4,01), a čak 60,9 odsto ispitanika podržava inicijativu pokojnog mitropolita Amfilohija da se Njegoševa kapela vrati na vrh Lovćena, dok je protiv je 20,3 odsto.

Na pitanje koja vam politička ličnost u Crnoj Gori trenutno uliva najviše povjerenja najviše ispitanika je navelo predsednika Jakova Milatović (3,62 odsto) i premijera Milojka Spajića (3,18 odsto).

(Sputnik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad