Svijet

Novi udar sa Zapada: Britanci optužuju Srbiju da je glavni krivac za destabilizaciju u regionu, pozivaju na brzu intervenciju EU i SAD

Članica Doma lordova u Ujedinjenom Kraljevstvu Arminka Helić i njen stranački kolega iz Konzervativne partije, poslanik Entoni Mangnal smatraju da je Srbija glavni krivac nedavne destabilizacije i da na nju više ne treba gledati kao na saveznika Zapada kada je reč o stabilnosti u regionu.

Foto: Telegram

Oni su u tekstu za “Politiko” naveli da, pored tenzija na severu Kosova u septembru, u Crnoj Gori oko hirotonije mitropolita SPC i krize u BIH sa srpskom stranom, postoje još tri faktora koji ugrožavaju Balkan i koja su ih zabrinula.

Navode da su ti faktori koji zabrinjavaju mešanje Rusije, nejedinstvo Evropske unije i slabost NATO.

– Napredak koji je postignut u regionu od 2000. ka mirnim, prosperitetnim, multietničkim državama se poništava i otvara se prostor za izazivače nevolja. Došlo je vreme da NATO i EU sarađuju i preduzmu mere da zaustave propadanje i zaštite ono što je urađeno – smatraju britanski zvaničnici.

Oni su pozvali na brzu intervenciju SAD i EU i predložili širu strategiju i politiku u kojoj 27 zemalja moraju da se saglase da će, ako ne bude pristupanja zemalja Zapadnog Balkana, biti barem privremenih koraka kao što su pristupanje zajedničkom tržištu i carinskoj uniji i povećanje finansiranje.

– Očigledno, sukob u regionu više nije nezamisliv – ako ne reagujemo, jednostavno je pitanje vremena. Rusija to zna i namerno testira odlučnost i sposobnosti NATO. Ako NATO i EU nisu u stanju da održe stabilnost na Balkanu, onda će to verovatno učiniti negde drugde. U nedostatku kredibilnog evroatlantskog angažmana, samo će Balkan stradati – naveli su Helić i Mangnal.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad