Srbija

Novi pritisak Evropske unije: Srbija kao Iran!?

Evroparlamentarci koji su danas boravili u Beogradu održali su dva sastanka sa poslanicima skupštine Srbije, a da na zvaničnom sastanku nijednim slovom nisu spomenuli Kosovo i Metohiju kao i takozvani „nemačko-francuski plan“. Dok su, kako je javio N1, na drugom, izgleda neformalnom sastanku, zapretili Srbiji da će ako ne prihvati taj plan biti „Iran u Evropi“.

Foto: RT

Kako su za RT Balkan potvrdili poslanica „Dveri“ Tamara Milenković Kerković i poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, evroparlamentarci nisu ovakve stavove izneli na sastanku pred većinom stranaka.

„To ni u jednom jedinom slovu nije bila tema današnjeg razgovora, niko nije ni spomenuo tako nešto“, rekao je Jovanov za RT Balkan i dodao da je tema sastanka sa svim strankama bio rad Narodne skupštine Srbije.

Isto je potvrdila i Milenković Kerković dodajući da tokom sastanka niko nije spominjao Kosovo i Metohiju osim nje u jednom trenutku.

„Tražila sam od njih da se Srbija ne pritiska i da nam se ostavi mogućnost da bez pritisaka razmatramo taj pregovarački okvir, odnosno ultimatum“, kazala je Milenković Kerković za RT Balkan dodajući da evroparlamentarci nisu ništa odgovorili na to.

Kako smo saznali na tom zvaničnom sastanku prisutne su bile sve stranke osim koalicije NADA i Zavetnici, koji od ranije ovakve sastanke bojkotuju.

Međutim, kako prenosi N1, dogodio se i drugi, čini se, neformalni sastanak s evroparlamentarcima na kojem su bili predstavnici odabrane opozicije.

„Ako se sporazum ne prihvati, Srbija neće biti ostrvo, već Iran u Evropi“, preneo je N1 reči jednog evroposlanika pozivajući se na neimenovani izvor.

Šta je gore za Srbiju?
Ovakva izjava nedopustiv je pritisak na Srbiju i pokazuje da Evropska unija ne baštini demokratske principe, kao što pokušava da se predstavi, saglasni su sagovornici RT Balkan.

Lider „Novog DSS-a“ Miloš Jovanović za RT Balkan, komentarišući ovu navodnu izjavu evroparlamentarca, kaže da su mnogo gore posledice po Srbiju ako prihvati ovaj plan.

„Posledica je gubitak Kosova i Metohije, a sledeća na udaru biće Republika Srpska, pa drugi delovi u centralnoj Srbiji, a kraj bi bio svođenje na beogradski pašaluk“, kaže Jovanović.

Prihvatanje sporazuma, izričit je Jovanović, ravan je kapitulaciji i predstavljao bi prelazak Srbije na evroatlansku stranu gde bi Srbija imala minornu ulogu.

Jovanović dodaje da ovakva izjava, ako se zaista dogodila, nema težinu, jer su evroparlamentarci koji dolaze u Srbiju anonimni političari u svojim zemljama, te na ovaj način žele da privuku pažnju.

Lider „Dveri“ Boško Obradović za RT Balkan takođe kaže da je pravo pitanje koje su posledice ako Srbija prihvati predlog koji su nedavno u Beograd doneli pregovarači više evropskih zemalja i SAD.

„Nema sumnje da je suština tog predloga da se Srbija ne protivi ulasku lažne države Kosovo u sve međunarodne organizacije, a pre svega UN. To predstavlja kršenje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN“, navodi Obradović.

Obradović je upitao da li to znači da bi Srbija trebalo da se odrekne dela svoje teritorije i koji bi to narod na svetu uradio.

„Da vidimo tog evroposlanika, koji nam to sugeriše, da li bi dao deo svoje države“, zaključio je Obradović.

„Svako ima potrebu da se ‘zapljune’ na temu KiM“
Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ukazao da je glavna parola evroparlamentaraca međusobno poverenje i uvažavanje, pa stoga bi trebalo očekivati, kako kaže naš sagovornik, da se o svim temama raspravlja javno, bez odvojenih sastanaka.

Jovanov kaže da svaka izjava, poput ove u kojoj našu zemlju porede sa Iranom i prete neprihvatanjem predloga plana, nosi dozu pritiska na Srbiju.

„Očigledno da sada svaki političar koji dođe u Srbiju ima potrebu da se ‘zapljune’ i bude zabeleženo da je nešto rekao na temu Kosova i Metohije. Ali mi je žao što taj političar to nije rekao imenom i prezimenom, pa da znamo ko je i odakle dolazi“, rekao je Jovanov.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici i narodna poslanica Milica Đurđević Stamenkovski za RT Balkan kaže da će takav pristup ojačati animozitet prema Evropskoj uniji u Srbiji, a da će poverenje u EU, koje je već duže vreme na niskom nivou, dodatno pasti.

„Evroparlamentarci koji zastupaju takav stav, kompromituju Evropsku uniju i u pogledu poštovanja suvereniteta i u pogledu zalaganja za demokratiju. Dakle, to nije samo anti-suverenistički već i anti-demokratski stav, jer ne samo što narušava međunarodno pravni subjektivitet jedne države već pretenduje da nametne mišljenje i stav građanima Srbije“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Ona kaže i da se Evropska unija očigledno nalazi u krizi, ne samo ekonomskoj, već i u krizi identiteta.

„Ovakvo ponašanje je odraz potpune političke dezorijentacije i verujem da će vremenom takav pristup biti poražen i u samoj Evropi, u evropskim državama. Ovo je i važno saznanje, a za neke od nas i potvrda da EU ne komunicira jezikom demokratije nego ucene i sile“, zaključila je Đurđević Stamenkovski.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je na sastancima sa takozvanom „velikom petorkom“, odnosno predstavnicima Zapada više puta rečeno da će Srbija, ako ne prihvati njihov plan o Kosovu i Metohiji biti izložena različitim posledicama od prekida bezviznog režima slobodnog putovanja u EU, preko stopiranja evropskih intergacija, do povlačenja investicija iz Evrope.

Izvor: RT

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad