Srbija

Nova podvala Vjose Osmani: Priština izmišlja “kosovsku Srebrenicu”

Foto: UN

Predsednica tzv. Kosova je selo Meja, u blizini Đakovice, gde su u akcijama srpskih snaga stradali i Albanci koji su prethodno ubili pet srpskih policajaca, nazvala “kosovskom Srebrenicom”

Predsednica takozvanog Kosova Vljosa Osmani najavljuje da će porodice nestalih sa Kosova i Metohije moći da tuže Srbiju Evropskom sudu, i pored činjenice što još nisu preskočili poslednju stanicu ka članstvu u Savetu Evrope – glasanje na Komitetu ministara 17. maja.

Ovu mogućnost iznela je za vikend, u danu kada se na tzv. Kosovu obeležava dan nestalih, a upotrebila je i pefridnu igru reči. Ona je selo Meja, u blizini Đakovice, gde su u akcijama srpskih snaga tokom devedesetih stradali i Albanci, koji su prethodno ubili pet srpskih policajaca, nazvala “kosovskom Srebrenicom”, pišu današnje “Večernje novosti”.

Uopšte nije slučajno da se ovo poređenje pojavljuje baš sada kada se Beograd bori protiv donošenja rezolucije u Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, dokumenta koji naš narod označava genocidnim. I nema sumnje da će se Priština kad god bude mogla pozivati na taj dokument i govoriti o “svojim Srebrenicama”.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će 16. i 17. maja biti održana sednica Komiteta ministara Saveta Evrope o prijemu tzv. Kosova u tu organizaciju, a da će glasanje najverovatnije biti 17. maja.

“Parlamentarna skupština Saveta Evrope je završila svoju ulogu. Oni su dali preporuku, ali to ne znači da o tome mora da se raspravlja odmah. Neke zemlje izražavaju rezervu, to su Francuska i Italija. A kada Francuska i Italija izraze rezervu, onda se postavlja veliko pitanje, jer oni tamo nemaju sad baš 100 odsto većinu. Prošli put je na glasanju bilo 33 ‘za’, a treba 31. Znači, to je već poljuljano”, rekao je Dačić i naveo da je Mađarska priznala tzv. Kosovo, ali da su glasali protiv prijema u SE.

Dodaje da se sada postavlja pitanje da li će oni koji su već dali svoj glas to učiniti ponovo.

“Moramo da se borimo i nećemo se predati. Međutim, to je veoma teška borba i videćemo kako će se dalje odvijati”, poručuje Dačić.

Kada se prihvatila posla da spremi izveštaj o stanju na terenu, izvestilac Dora Bakojani je rekla da se pred Prištinu stavljaju tri obaveze kao uslov za članstvo u SE – da vrati imovinu manastiru Visoki Dečani, da formira Zajednicu srpskih opština, i da se eksproprijacija zemljišta na severu KiM, koje vlast otima za vojne baze, vrši samo po zakonu, odnosno da se imovina vrati.

Međutim, kasnije je ostao samo prvi uslov koji je sproveden, i to osam godina posle odluke Ustavnog suda tzv. Kosova da su Visoki Dečani vlasnik te zemlje. Ostala dva će, rekla je Bakojanijeva, morati da ispune kada uđu u SE. Međutim, neke zemlje smatraju da je ZSO trebalo da se formira ranije, jer je to obaveza preuzeta još 2013. godine Briselskim sporazumom.

Kako je naveo Dačić, predstavnici privremenih prištinskih institucija sada “guraju Ustavnom sudu tzv. Kosova Statut Zajednice srpskih opština”.

“Francuzi kažu da je potreban odgovor tog suda, a neki drugi kažu da je dovoljno samo da se pošalje zahtev”, kaže šef srpske diplomatije.

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusalji Ljilja rekla je juče da nije dogovoreno na nacrt Statuta ZSO bude upućen ustavnom sudu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad