Svijet

Njemačka: Tinejdžeri planirali teroristički napad na božićni sajam

Foto: canva stock

Njemačke vlasti saopštile su da su uhapsile dvojicu tinejdžera, jednog u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i jednog u Brandenburgu, zbog sumnje da su planirali i pripremali napad na božićni sajam.

Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul rekao je da su dvojica tinejdžera starosti od 15 i 16 godina uhapšeni zbog sumnje da su planirali napad na božićni sajam, ali je odbio da kaže o kom se sajmu radi.

„Brandenburška policija uhapsila je ruskog mladića za kojeg se sumnja da je pripremao napad“, navodi se u saopštenju ministra unutrašnjih poslova Brandenburga Mikael Stebgena.

Upućeni izvor anonimno je rekao da je uhapšeni 16-godišnjak, ruski državljanin iz Čečenije.

Njemačka obavještajna služba upozorila je na opasnost od islamističkih napada u zemlji, koja je “najviša u dugo vremena”, zbog rata između Izraela i Hamasa.

„Vidimo pozive na napade u džihadističkom pokretu i pozive da se Al Kaida i Islamska država pridruže sukobu na Bliskom istoku“, izjavio je direktor Savezne kancelarije za zaštitu ustavnog poretka Tomas Haldenvang, u saopštenju za javnost.

„Opasnost je stvarna i dugo nije bila ovako visoka što se tiče rizika od napada nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa“, izjavio je Haldenvang.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad