Svijet

Njemačka svim silama udara na Otvoreni Balkan!

Vašington zdušno podržava inicijativu Otvoreni Balkan o povezivanju regiona koju je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kojoj su se pridružile Sjeverna Makedonija i Albanija.

Foto: Borba

Glavni kočničar za sada je Njemačka, koja prednost daje svom Berlinskom procesu i ima određene rezerve prema „Otvorenom Balkanu“, iako i ova inicijativa ima isti cilj – da se smanje čekanja na granicama i ukinu biznis-barijere.

Vučić je u petak održao video-konferenciju sa partnerima iz Albanije i Severne Makedonije i najavio „velike stvari za građane tri države“.

On je u više navrata poručio da vrata „Otvorenog Balkana“ ostaju otvorena i za Prištinu i Sarajevo.

Za Zorana Milivojevića, diplomatu u penziji, nema dileme da se u okolnostima ukrajinske krize i ogromnih problema sa kojima se cio svijet suočava, „Otvoreni Balkan“ već pokazao kao jedan od najproduktivnijih mehanizama, možda čak i jedini koji trenutno funkcioniše na terenu:

– On je već doprinio povezivanju tri važne države, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, doprineo je poboljšanju srpsko-albanskih odnosa, smirivanju političkih tenzija u regionu i konkretnoj saradnji u ekonomsko-socijalnoj sferi. Pritom, ide u susret evrointegracijama i zato i ima podršku SAD i pojedinih zapadnih centara, na čelu sa Briselom. Osporavanje „Otvorenog Balkana“ koje dolazi iz regiona isključivo je politički motivisano, skoncentrisano u tri centra – Prištini, u strukturama DPS i Mila Đukanovića u Crnoj Gori, i u političkom Sarajevu pod kontrolom SDA Bakira Izetbegovića – kao brana uticaju i djelovanju Srbije na ovim prostorima.

To što Amerikanci stoje iza „Otvorenog Balkana“, za Slobodana Zečevića, iz Instituta za evropske studije, najsnažniji je argument protiv teze da je ova inicijativa stvaranje „srpskog sveta“:

– Apsurdno je da nešto što je i američki projekat bude i velikosrpski projekat. „Otvoreni Balkan“ ima za cilj da unapredi slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala. Mislim da je potpisanim sporazumima u okviru ove inicijative već olakšana saradnja, kao i da se on pokazao efikasnijim od Berlinskog procesa.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad